Учени от Гърция успешно реконструираха лицето на гръцка девойка, която е живяла преди 9000 години, предаде агенция Ройтерс. Момичето е на възраст между 15 и 18 години и е кръстена Авги, или в превод от гръцки – Зора.

Авги е живяла около 7000 г.пр.н.е. в мезолита – времето, което се смята за зората на цивилизацията. Именно поради тази причина учените кръщават момичето така.

Зъби и кости на девойката са открити през 1993 г. в пещерата Теопетра в Тесалия.

Реконструкцията е извършена от проф. Манолис Папагрикоракис, който е ортодонт. Той направил силиконова реконструция на лицето на Авги от глинена отливка на главата ѝ.

Момичето е с изпъкнала челюст, вероятно заради разпространената практика да се дъвче животинска кожа, за да стане по-мека.

Запитан от журналисти защо Авги изглежда толкова ядосана, проф. Папагрикоракис отговорил: „Било е невъзможно да не бъде ядосана в онази епоха”.

Авги е била анемична и вероятно е страдала от скорбут. Има доказателства за проблеми в бедрата и други заболявания, които вероятно са затруднявали движенията ѝ и са допринесли за смъртта на момичето.

От гръцкото Министерство на културата отбелязват, че пещерата Теопетра е била обитаема още преди 100 хил. години. Там са открити сечива от епохите на палеолита, мезолита и неолита, както и съдове от неолита.

Лицето на сърдита Авги е изложено в музея на Акропола в Атина.