За да накара все повече хора да се изкушат от виртуална реалност (VR), „Фейсбук” ще създаде дигитален свят, наречен „Хоризонт”.

VR приложението е в процес на разработка и ще представи смесица от социални средища. В тях потребителите ще могат да общуват, играят игри и социализират, пише Би Би Си.

Ползвателите на „Хоризонт” ще откриват света благодарение на анимационен аватар. Очаква се приложението да бъде тествано от малка група потребители в началото на 2020 г. 

Детайли за това как ще изглежда и какво ще предлага „Хоризонт” бяха представени на конференцията „Окулус Кънект 6” по-рано през седмицата. От социалната мрежа обясниха, че ползвателите на виртуалния свят ще могат да се свързват с човешки гидове, които да ги запознават със заобикалящата ги среда.

Гидовете обаче няма да бъдат т.нар модератори, които ще следят за поведението на хората.

„Хоризонт” ще позволява потребителите сами да оформят и изграждат някои части от средата, както и да изработват сами аватарите си.

Експерти, които вече са тествали света, са на мнение, че „Фейсбук” е вложил много време и усилия за направата на приложението. Въпреки това смятат, че е нужно истински иновативна платформа, която да задържи вниманието на потребителите във виртуалната реалност за повече от 2 години.

Появата на „Хоризонт” ще наложи другите платформи за виртуална реалност на „Фейсбук” да бъдат свалени от онлайн пространството. „Фейсбук Спейсес” и „Окулус Румс” ще спрат да оперират на 25 октомври.

Повече информация за виртуалните очила, които ще се използват за приложението, може да видите тук.