Сладките картофи – бататите, са полезен зеленчук, който помага за благосъстоянието на организма ни. Те са пълни с антиоксиданти, витамини - C, E, D. В тях се откриват и А, В2, В6, както и малко количество витамин В9, минерали като манган и желязо.
Аскорбиновата киселина в бататите е изключително важен витамин, който участва активно в образуването на костите и зъбите, в храносмилателните процеси и образуването на кръвни клетки. Тя помага още за производството на колаген.
Високото съдържание на калий в бататите допринася за понижаване на кръвното налягане, премахва излишния натрий и регулира баланса на течностите в организма.
Бататите са отлична антистрес храна, която помага за стабилността на нервната система и балансиране на когнитивната функция.
Сладките картофи помагат при язви, възпалени черва, храносмилателни разстройства и запек.
В тях има съединения, наречени фитохелатини, които се свързваат с тежки метали като олово, живак, мед и кадмий и безопасно да ги изведат от тялото.
Бататите предпазват от ревматоиден артрит и остеопороза, помагат и при астма.
В Китай традиционно се използват като лекарство срещу диабет, често уриниране, хронична умора, диария, астма, кашлица, загуба на апетита, сексуални смущения.
Предлагаме ви една по-различна рецепта с батати.
ВЕГАН БРАУНИ СЪС СЛАДКИ КАРТОФИ
Необходими продукти:
1 голям сладък картоф
1/2 чаша бадемово брашно
1/2 чаша какао на прах
1/2 чаша кленов сироп
1/4 чаша разтопено кокосово масло
1 ч. л. ванилов екстракт
1 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
По желание: веган шоколадов чипс, нарязани ядки
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180°C и покрийте тавичката с хартия за печене.
Обелете и нарежете сладките картофи на парчета, след това ги сварете на пара, докато омекнат. Пасирайте зеленчука в купа до получаването на гладко пюре.
Добавете бадемовото брашно, какаото на прах, кленовия сироп, разтопеното кокосово масло, екстракта от ванилия, бакпулвера и солта в купата със сладкия картоф. Разбъркайте добре.
Ако сте решили да използвате и шоколадов чипс и нарязани ядки, сега е моментът да ги добавите.
Изсипете сместа в подготвената форма за печене и загладете горната част с шпатула.
Печете 25-30 минути. Можете да проверите с клечка за зъби дали десертът е готов - боцнете в центъра и вижте дали клечката ще излезе чиста.
Оставете браунито да се охлади, преди да ги нарежете и сервирате.