Авторката на „Хари Потър“ отказа политическа титла: Защо отхвърли предложението да стане баронеса Роулинг?

Дж. К. Роулинг разкри, че е получила две предложения, заради позицията ѝ по въпросите за пола

Снимка: Getty Images

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  11:27 ч. 21.10.2024 г.
 

Дж. К. Роулинг, авторката на поредицата „Хари Потър“, разкри, че е отказала две предложения да стане член на Камарата на лордовете и би отказала трето, ако получи такова.Тя обяви това в отговор на изказване на кандидатката за лидер на Консервативната партия в Обединеното кралство - Кеми Баденох, която заяви, че би дала на Роулинг титлата заради нейната позиция по въпросите на пола.

Критиците на разбиранията на британската писателка ги окачествяват като трансфобски. Тя неведнъж е заявявала позицията си по въпроси, свързани със смяна на пола и връзката между биологичния и социалния пол.

В публикация в платформата „X“, Роулинг обясни, че е получила предложения за титлата „веднъж от лейбъристите и веднъж от консерваторите“, но е отказала и в двата случая. Тя добави, че „и при трето предложение“ няма да приеме.

Членовете на Камарата на лордовете се назначават от монарха по предложение на министър-председателя, като номинациите минават през Комисията по назначенията в Камарата на лордовете.

Кеми Баденох похвали Роулинг в интервю пред Talk TV за нейната решителност да защитава жените на база биологичния, а не самоопределения пол.

„Не знам дали Роулинг би приела, но аз определено бих ѝ дала титлата пер“, заяви тя тогава.

 

Макар че точните дати на двете предложения не са известни, първото вероятно е било по време на управлението на Новите лейбъристи, когато Роулинг е все още активен автор на „Хари Потър“.

Последната книга от поредицата излезе през 2007 г. През годините след това тя се отдава на писане на пиеси и криминални романи под псевдонима Робърт Галбрейт.

Криминалната поредица „Корморан Страйк“ излезе през 2010 г., което предполага, че второто предложение за титлата може да е дошло след този период.

Ако беше приела място в Камарата на лордовете, Роулинг щеше да получи титлата баронеса Роулинг и да има възможност да участва в разглеждането на законопроекти и в работата на избрани комисии.

Припомняме, че проблемите на писателката с транс общността започнаха още през 2017 г., когато тя хареса публикация, в която се критикуваха политиките за движението за правата на транссексуалните.  А година по-късно тя хареса друга публикация, според която транссексуалните жени са просто „мъже в рокли“.

В края на 2019 г. отново беше хваната да харесва пост с текст, който гласи: „Мъжете не могат да се превръщат в жени“.

С времето Роулинг започна открито да защитава своите възгледи за транссексуалните жени и разликата им спрямо биологичните жени, което доведе до отлив на фенове на книгите за Хари Потър, както и до негативни реакции от хора от екипа на филмите по поредицата.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK