Агенциите на ЕС за защита на данните призоваха за категорична забрана за използване на изкуствен интелект за идентифициране на хората чрез лицево разпознаване на обществени места, като посочиха "изключително високия" риск за неприкосновеността на личния живот, предаде „Франс прес“.

 

Те призоваха за „обща забрана“ на практиката, която да включва „разпознаване на лица, походка, пръстови отпечатъци, ДНК, глас, натискане на клавиши и други биометрични или поведенчески сигнали във всеки контекст“.

 

"Подобни практики „пречат на основните права и свободи до такава степен, че могат да поставят под въпрос същността на тези права и свободи“, казаха ръководителите на Европейския съвет за защита на данните и Европейския надзорен орган по защита на данните.

 

В изявлението се казва още, че забраната ще включва всеки изкуствен интелект, който би категоризирал индивидите в клъстери въз основа на етническа принадлежност, пол, политическа или сексуална ориентация.

 

Становището е предназначено за ЕК. През април тя представи предложение за регулиране на изкуствения интелект, което не стига до пълната забрана за използване на технологията за публична идентификация.

 

Планът на комисията включва специални изключения за разрешаване използването на масово разпознаване на лица в случаи, като издирване на изчезнало дете, предотвратяване на терористична атака или проследяване на престъпници.

 

В изявление комисията заяви, че е взела под внимание становището, но се придържа към предложението, което „осигурява достатъчна защита и ограничава използването на тези системи до строго необходимия минимум".

 

Предложението е в процес на преговори в Европейския парламент и сред 27-те държави членки.