Учен от Хонконг е разработил метод за сканиране на ретината с помощта на изкуствен инелект. Технологията позволява на специалисти да изследват деца над 6-годишна възраст за ранни прояви на аутизъм, предаде "Ройтерс".

"Началото на ранна интервенция е важно, защото децата все още растат и се развиват, затова имат по-големи шансове за успех", казва Бени Зий.

Преподавателят в университета в Хонконг се надява до края на тази година да разработи търговски продукт, който да се разпространява на пазара.

Ученият използва камера с висока разделителна способност и нов компютърен софтуер, който анализира комбинация от фактори, включително слоевете на ретината и кръвоносните съдове в окото.

С новия метод са изследвани 70 деца, като 46 от тях са с аутизъм, а останалите са в контролната група.

Технологията е засякла 95,7 на сто от децата с аутизъм. Средната възраст на изследваните подрастващи е 13 години, като най-малкият участник в експеримента е на шест години. 

Зий обяснява пред "Ройтерс", че неговото изследване е предназначено да бъде допълнителен инструмент за професионална оценка от здравни специалисти.