Днес отбелязваме Световния ден на аутизма. За шеста поредна година и България се включва в световната кампания „Освети в синьо", като целта е обществото да се запознае с проблемите на хората с тази диагноза. Тази година в синьо ще бъде осветен Националният дворец на културата. В Пловдив фонтанът пред общината също ще бъде в син цвят.

Едно на всеки 160 деца в света се ражда с диагнозата аутизъм.

У нас статистика се води от 2014 г.. Тя показва, че годишно около 100 деца са диагностицирани със заболяването, но според експерти броят им е много по-голям.

Преди 7 години родителите на Люби не предполагали, че детето е с аутизъм. Разбират 3 години по-късно, когато забелязват, че той все още не умее да говори. И… шокът е голям.

„Минахме през всичките фази на скръбта, докато стигнем до приемането. При нас отричането – първата фаза – траеше 12 часа. После започнахме да ревем”, спомня си майка му Кристина Николаева.

Страхът дошъл най-вече от липсата на информация за тази диагноза.

„Тогава в българските сайтове се пишеше непрекъснато какво не може това дете, какво никога няма да научи, как никога нищо няма да стане от него”, допълни тя.

Това обаче не отказва родителите на Люби. Започват ежедневни терапии с цел детето да умее да общува с хората около себе си.

Посещават логопед, психолог, ерготерапевт, тренировки по езда. Грубо около 2000 лева на месец.

„Целта е да живее самостоятелно един ден… Това е целта. Нищо друго не искам. Искам, ние като умрем… той да може да продължи сам… това е”, каза още майка му.

Терапевтите допълват, че децата с аутизъм имат нужда от внимание и обич.

„Тези странни прояви, когато викат и крещят, когато с поведението си показват нетипични стряскащи прояви, е провокирано от чисто неразбиране на ситуацията. Това е панически отговор на непоносимост”, обясни терапевтът Светлана Картунова.

У нас все повече медицински специалисти се квалифицират за работа с аутисти.

„Работи се върху това и общопрактикуващите лекари, и педиатри да повишават квалификацията си за ранно разпознаване на симптомите на аутизма.  Това в световен мащаб се смята за едно абсолютно необходимо условие”, каза експертът гл. ас. Красимира Костадинова.

Проблем остава, че центрове за работа с тези деца има само в големите градове.