Бившата съпруга на легендарния борец срещу апартейда, на 95-годишния Нелсън Мандела - Уини Мандела, представи публикувани за пръв път дневници, написани в затвора през 1969 година, съобщиха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

"Чувствах, че трябва да разкажа историята на бъдещите поколения, за да може това, което беше, никога да не се случва отново" - заяви съратничката на първия чернокож президент на РЮА при представянето на книгата си в Йоханесбург.

Книгата със заглавие "491 дни: Затворник номер 1323/69" разказва, в частност, за престоя на Уини Мандела в единична килия в Централния затвор на Претория, където тя е затворена, след като е арестувана с други борци срещу апартейда на 12 май 1969 година.

"Единичната килия е по-лоша от каторжния труд. Когато протягаш ръка и опираш в стената, чувстваш как се превръщаш в нищо" - пише Уини Мандела.

Съпругът й по онова време Нелсън Мандела кара седмата си година в затвора. В дневниците се разказва за страданията на семейството, особено на двете дъщери - Зиндзи и Зенани. "Думите не могат да опишат чувствата и болката, особено сега, когато техният баща е в болница" - казва Уини Мандела. Вече трети месец Нелсън Мандела е лекуван от остра белодробна инфекция.

Нелсън и Уини се развеждат през 1996 година, две години, след като Мандела става президент на РЮА. Сега той е женен за вдовицата на загиналия в самолетна катастрофа президент на Мозамбик Самора Машел - Граса Машел.