Зиндзи Мандела, най-малката дъщеря на първия чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела и активистката Уини Мадикизела-Мандела (известна и като Мечо Мандела), е починала на 59-годишна възраст.

Зиндзи е издъхнала в болницата в Йоханесбург в ранните часове в понеделник, 13 юли, съобщава БиБиСи. Причината за смъртта все още не е разкрита.

Самата тя е била активистка и в момента на смъртта си е била посланик на Дания.

Снимка: Getty Images

Зиндзи беше шестото дете на Нелсън Мандела и второто общо с Уини Мадикизела-Нелсън.

В официално изявление президентът на ЮАР Кирил Рамафоса нарича Зиндзи „безстрашен политически активист, който беше истински лидер“ и отбелязва, че смъртта идва само дни преди светът да отбележи рождения ден на Нелсън Мандела, който е на 18 юли.

Подобно на родителите си, тя е участвала в освободителната борба и е била активен член на младежкото движение на Африканския национален конгрес. Според „Асошиейтед прес“, Зиндзи става известна в средата на 80-те години на миналия век, когато прочита писмо от известния си баща, с което той отхвърля предложението на правителството да го освободи от затвора, ако той осъди насилието, извършено от неговото антипартейдно движение. Писмото е прочетено на публична среща, която се излъчва по целия свят.

Колко от децата на Нелсън Мандела са все още живи и с какво се занимава приживе Зиндзи - прочетете на сайта Ladyzone.bg: