"Там, където горят книги, по-късно ще горят и хора" – думите са на германския писател Хайнрих Хайне и ще се окажат пророчески за едно събитие, случило се на тази дата повече от 100 години след тяхното изричане.

На 10 май 1933 г. на централния площад в Берлин струпват 20 000 книги. Всички те са написани от автори, които националсоциалистите определят като "вредни". На събитието присъстват 5000 студенти с факли и няколко десетки хиляди души публика.

Това се случва само месеци, след като Хитлер поема властта в Германия. Сред изгорените книги четем имена на автори като Бертолд Брехт, Ерих Кестнер, Алберт Айнщайн, Зигмунд Фройд и дори Ърнест Хемингуей. Всички те са обявени за автори на "извратено изкуство". За съжаление, този акт е последват от още десетки подобни по времето на националсоциализма в Германия.

Снимка: iStock

Днес си припомняме и едно друго събитие, ключово за световната история. На 10 май 1994 г. Нелсън Мандела става първият чернокож президент на Южноафриканската република. 

Името му и днес е синоним на борбата за мир и равноправие, на битката срещу апартейда и на мечтата да превърне собствената си страна в истинска демокрация.

Преди да стане президент заради правозащитната си дейност, Мандела лежи 27 години в затвора. Той е носител на Нобелова за награда за мир. Негови са думите: "Нека свободата възтържествува. Слънцето никога не залязва над това великолепно човешко постижение."