Полско-френско-американският режисьор Роман Полански, създател на филми като "Китайски квартал" и "Пианистът", ще заснеме филм за Алфред Драйфус – единственият офицер от еврейски произход на служба в генералния щаб на френската армия, който през 1894 г. е обвинен в шпионаж в полза на Германия.

Делото Драйфус разбунва не само цяла Франция, но и целия свят. В подкрепа на Алфред Драйфус се обявява писателят Емил Зола, който пише статията "Аз обвинявам!". В крайна сметка, макар и след 12 години, Драйфус е оправдан, отново получава отнетото му офицерско звание и е награден с орден.

"Отдавна исках да заснема филм за делото Драйфус. За мен това не е костюмирана драма, а шпионски трилър, невероятно актуална история в днешния свят, демонстрираща механизма на лова на вещици сред малцинствата, параноичната грижа за собствената сигурност, задкулисната работа на разузнаванията и тяхното официално прикритие, а също озверяването на журналистите", казва Полански.

Филмът за аферата Драйфус ще се нарича "D”. С написването на сценария се е заел авторът на "Писател в сянка" Робърт Харис. Снимките на лентата трябва да започнат в Париж през втората половина на 2012 г.