От 2005 г. ООН отбелязва на днешната дата Международен възпоменателен ден на Холокоста. Това е един от най-мрачните и ужасни периоди в историята на човечеството и всички сме щастливи, че не ни се е наложило да го преживеем. И макар че не искаме да мислим за ужасите, които нацистите са извършвали, не бива да си позволяваме да забравим.

Тук сме подбрали няколко филма, безсмъртни кинокласики, които ни връщат назад във времето и ни показват през какво се е наложило да минат милиони хора.

„Списъкът на Шиндлер“ от 1993 г.

Без съмнение най-добрият филм за Холокоста и един от най-добрите на Стивън Спилбърг. Филмът разказва истинската история на немския предприемач Оскар Шиндлер, който е безскрупулен бизнесмен и вижда във Втората световна война шанс да забогатее. Докато е в Полша става свидетел на зверствата срещу евреите и започва да харчи цялото си състояние в подкупи за нацистите, за да се опита да спаси колкото се може повече хора от концентрационните лагери. В крайна сметка Шиндлер остава напълно разорен, но спасява живота на повече от 1200 души.

„Пианистът“ от 2002 г.

Филмът разказва историята на пианиста от еврейски произход Владислав Шпилман, който се бори за оцеляването си във Варшавското гето. Режисьор е Роман Полански, който всъщност е оцелял от Холокоста.

През 2003 г. Пианистът получава 7 номинации за „Оскар“ и взема три от тях, включително за режисура. Роман Полански обаче не може да присъства на церемонията и да получи наградата си, защото е осъден за секс с непълнолетна в САЩ и в момента, в който пристигне в страната, ще влезе в затвора.

„Животът е прекрасен“ от 1997 г.

Като всеки от останалите филми в този списък, „Животът е прекрасен“ ще ви накара да леете сълзи, но не само от тъга, а и от смях. Режисьорът Роберто Бенини, който изпълнява главната роля и също така е сценарист, смесва хумора и чистия ужас, за да създаде един от най-запомнящите се филми на всички времена.

Още от най-добрите филми за Холокоста може да намерите на сайта LadyZone.bg:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!