Светът почита жертвите на Холокоста. В реч по повод 76-ата годишнина от освобождаването на лагера в Аушвиц папа Франциск предупреди за опасността от нов национализъм и идеологически екстремизъм.

Речта му идва три седмици след щурма срещу Капитолия в Съединените щати и подпалването на синагога в канадския град Монреал.

„Да помним е условие за по-добро бъдеще на мира и братството. Да помним също така означава да внимаваме, защото тези неща могат да се случат отново", каза папа Франциск.

27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Датата е подбрана, тъй като на този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) в Полша.

„Антисемитизмът предизвика Холокоста, но, уви, не изчезна с освобождаването на нацистките концентрационни лагери. Обезпокоена съм да видя отново засилена омраза към евреите в Европа и извън нея. Обстановката на пандемия подхранва появата на конспиративни теории и дезинформация, често насърчаващи антисемитски послания. Свидетели сме на тревожно разрастване на изопачаването и отричането на Холокоста. Не трябва никога да забравяме“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод международния ден.

През 2021 г. Еврокомисията ще представи стратегия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот за подкрепа на държавите от ЕС и гражданското общество в борбата им срещу антисемитизма. С европейската законодателна рамка се гарантира защита от насилие, дискриминация и прояви на враждебност, мотивирани от антисемитизъм и се инкриминира отричането и изопачаването на Холокоста в цяла Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!