Роман Полански получи награда "Сезар" за най-добра режисьорска работа за филма "Офицер и шпионин", посветен на "аферата Драйфус".

Полански, който е обвиняван в САЩ, в сексуално посегателство над малолетна, не присъства на церемонията от съображения за сигурност. Снимачният екип на филма, който имаше 12 номинации за Оскар, също не присъстваше. 

Филмът победи в още няколко категории - най-добри костюми и най-добър адаптиран сценарий.

Когато бе обявено, че Полански печели наградата за режисура, няколко актриси станаха от местата си и напуснаха церемонията. 

Сред тях беше и актрисата Адел Енел, която миналата година каза, че е станала жертва на сексуално посегателство като дете от друг режисьор.

Снимка: EPA

В категорията за най-добра актриса победи Анаис Демустие за ролята й в политическата кметска драма "Алис и кметът", а в категорията най-добър актьор отличието грабна Рошди Зем за криминалната драма "Рубе, светлина".

В категорията за най-добра второстепенна актриса победи Фани Ардан за ролята й във филма за търсенето на изгубеното минало "Славни времена" на Никола Бедо.

Снимка: EPA

Сезар за най-добра поддържаща мъжка роля спечели Сван Арло за "По божията милост". 

Още преди самата церемония полемика породи именно номинирането в 12 категории на Полански, който от няколко години е на прицел на движението "Аз също" заради обвиненията срещу него в САЩ.

Полански е все още издирван от американското правосъдие по случай за изнасилване на 13-годишно момиче през 1977 г. Той пледира виновен за незаконни сексуални отношения с малолетна, но в навечерието на процеса избяга от страната и повече не се е връщал там.

Миналата година обаче срещу Полански се появиха нови обвинения. Френската фотографка Валантин Моние заяви, че е била бита и изнасилена от Полански през 1975 г. в Швейцария, когато е била на 18 години. Още няколко жени в последните години обвиниха Полански в подобен род престъпления, но тяхната давност е изтекла.