Полският режисьор Роман Полански, който на 18 август навърши 87 години, е един от хората с най-противоречива биография в киното.

Детството му минава в еврейското гето в Краков по време на Втората световна война. Там той е без родителите си - баща му е изпратен в концентрационен лагер в Австрия, а майка му загива в Аушвиц.

Полански снима дебютния си филм "Нож във водата" в Полша и веднага бива номиниран за най-добър чуждестранен филм на наградите "Оскар" през 1963 г.

Напуска Полша и отива в Англия, където снима три филма (включително "Отвращение" с Катрин Деньов), преди да се установи окончателно в Щатите.

В САЩ той и съпругата му Шарън Тейт са сред най-популярните двойки на Холивуд. Полански режисира класическия хорър "Бебето на Розмари" и е на върха на славата и успеха си, когато сектата на Чарлс Менсън нахлува в дома му и убива бременната му съпруга.

От този момент животът му преминава между Европа и Америка. Снима класиката "Китайски квартал" през 1977 г., а три години по-късно му е повдигнато обвинение, че е дрогирал и изнасилвал 13-годишно момиче в дома си в Калифорния. 

Той признава част от обвиненията и изкарва 42 дена в затвора в очакване на присъда. Когато излиза в изпитателен срок обаче, от страх да не бъде осъден отново, бяга във Франция и никога повече не се връща в Щатите.

Укривайки се в Европа, Полански продължава да снима филми и остава член на Киноакадемията. През 2003 г. дори получава "Оскар" за Най-добър филм и режисура за "Пианистът". Не присъства на церемонията, но приема наградата.

През 2018 г. обаче той, заедно с Бил Козби, е изключен от Академията. Чернокожият комик бе обвинен от много жени в сексуално насилие. За цялата история на Академията едва 4-ма души са били изключвани, освен Козби и Полански.

Вижте повече за Роман Полански от видеото в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!