Най-високото произведение на монументалното изкуство във Великобритания – 115-метровата стоманена кула по дизайн на индийския скулптор Аниш Капур, бе открита днес в Олимпийския парк в източен Лондон.

Металното произведението се нарича "Орбита" и по думите на столичния кмет Борис Джонсън е "един от най-видните символи на летните Олимпийски игри". Свободният достъп до съоръжението ще бъде осигурен от 28 юли – един ден след откриването на Олимпиадата.

Тогава желаещите ще могат да се изкачат до стъклената наблюдателна площадка с ресторанти по два начина – със скоростни асансьори или по спираловидна "пътека" пълзяща край централната част на конструкцията.

Металната кула е с 22 метра по-висока от Статуята на Свободата в Ню Йорк. От нея се открива прекрасна гледка към Олимпийския парк и неговите спортни арени и към мегаполиса.

Изграждането на "Орбита" струваше 36 млн. долара. Голяма част от средствата за построяването й, а също и металът, бяха доставени от индийския стоманен магнат Лакшми Митал.

Не всички лондончани харесват червената творба на Аниш Капур. Но авторът на проекта намира кулата за красива. "И Айфеловата кула е имала много противници при построяването й, като много парижани са я смятали за чудовище, коментира Капур. Но днес е един от най-ярките символи на Париж".