Режисьорският дебют на Дъстин Хофман - филмът "Квартет", е в афиша на 17-ия Международен "София филм фест" (СФФ), съобщи на пресконференция днес директорът на фестивала Стефан Китанов.

Продукцията с Маги Смит и Били Конъли е в програмата "Американско независимо кино" заедно с още нашумели филми, между които:
-"Хичкок" на Саша Джервази с Антъни Хопкинс, Хелън Мирън и Скарлет Йохансон
-"Космополис" на Дейвид Кроненбърг с Робърт Патинсън, Пол Джамати, Жюлиет Бинош и Саманта Мортън, участвал в конкурсната програма в Кан-2012

В програмата на тазгодишния фестивал влизат около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в различни рубрики.

Какво вече стана ясно, официалното откриване е на 7 март в зала 1 на НДК със световната премиера на българския документален филм "Витоша", а закриването на международната програма е на 17 март в зала 1 с българските премиери на номинираните за "Оскар" "Кон-Тики" на Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг (норвежка гала на фестивала) и европейския филм на 2012 г. - "Любов" на Михаел Ханеке.

Рубриката "Големите награди" - с отличените филми на най-престижните световни фестивали - разширява обхвата си. Сред заглавията, освен "Любов", са още "Цезар трябва да умре" на Паоло и Виторио Тавиани, "Пиета" на Ким Ки-Дук, "В къщата" на Франсоа Озон, "Everybody in Our Family" на Раду Жуде.

Сред специалните събития на СФФ-2013 ще бъде гостуването на легендата Паоло Тавиани и съпругата му. (Подробности за повода за тяхното гостуване вижте тук>>)

На СФФ ще бъде отбелязана 20-годишнината от организирането на първия "Рок филм фест". Ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър "Ленард Коен: Bird on a Wire", "200 мотела" и "Последният концерт на Cream", както и музикалните кинохитове "Neil Young Journeys" (2011) на Джонатан Деми и "Дневник на Уудсток" (1994) на Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер.

В навечерието на концерта на Роджър Уотърс в София и представянето на мюзикълa "We Will Rock You", СФФ ще покаже "Пинк Флойд: Стената" (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на "Куин" в Будапеща" (1987).

В рубриката "Новото българско кино" ще бъдат представени всички игрални филми, завършени след март 2012 г. Ще има и около 10 документални премиери. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари.

Тазгодишният СФФ e от 7 до 24 март в София и по традиция ще има специални издания в Бургас, Пловдив и Варна. Допълнителни програми от 1 март и след 25 март ще представят ретроспективи и паралелни събития. Прожекциите в столицата са в зала 1 на НДК и кино "Люмиер", Дома на киното, Синема сити, Евросинема,
"Червената къща" и Гьоте институт.