Документалният филм "Витоша" на режисьора Любомир Младенов открива 17-ия София Филм Фест.

"Идеята за филм за Витоша ми дойде именно като провокация към собствените ми стереотипи”, признава режисьорът Любомир Младенов. "Просто в един хубав момент повярвах, че там е различно, че хората, които тачат и обитават Витоша, са различни и че това за мен ще е необикновена среща. Същевременно протестите в подкрепа на парка, които започнаха преди около 3 години (тогава започнахме и снимките), ми се сториха важни, макар да се събираха по 30 души и никой да не очакваше, че ще се стигне до Орлов мост от лятото на 2012.”

Снимка: СФФ

Дългият път на този филм дава шанс на малкия му екип (авторът на идеята – Иван Попйорданов, режисьорът и монтажист Любомир Младенов, операторът Орлин Руевски и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов) да стане едно цяло с героите му, да позволи на витошкия вятър да влезе във филма - вятърът, завихрен от именно тези герои, оказали се част от гражданското общество, готово да затвори Орлов мост с телата си.

"Иска ми се да вярвам, че "Витоша” е филм за пробуждането на гражданско общество в България. Това със сигурност не е специализиран еко-филм, предназначен за суровоядци”, споделя още Любомир Младенов. "Както вече казах, зад казуса със ски зона Алеко прозира по-сериозен конфликт. "Витоша” е филм за всеки, който има самочувствието на гражданин.”

Режисьорът допълва още, че за него "Витоша е остров, разположен в столица. Много малко хора си дават сметка какъв лукс е това. Не става дума само за красивия пейзаж или че можеш да караш ски съвсем наблизо. Въпросът е, че в тоя криво застроен, мръсен и с малки изключения не особено уютен, макар и любим, наш роден град София, има едно място, което остава празно. Не в смисъл на пусто, а на не-претоварено с въжделенията и безчинствата на хората. Витоша си стои там, надвесена над нас, каквато си е била винаги. Такава трябва и да остане.”