С около три години закъснение, на 28 април в Истанбул ще отвори врати Музеят на невинността на писателя нобелист Орхан Памук. Музеят е вдъхновен от едноименния роман на писателя, който излезе от печат през 2008 г.

Орхан Памук, чиито романи са преведени на над 60 езика, включително на български, казва, че идеята за този музей е отпреди 15 години и се оформя още докато пише романа. Чрез предметите, изложени в музея, се представя голямата любов и копнеж на героя от романа Кемал към любимата му Фюсун.

Музеят се помещава в триетажна сграда от 1897 г. в истанбулския квартал Чукурджума. Трите етажа са свързани с дървени стълби. Изложените във витрините експонати представят предмети, които са били характерни за живота в Истанбул в периода 1950-2000 г.

Подобно на 83-те глави в романа "Музей на невинността", експозицията има 83 части, в които има хиляди експонати, като се започне от билети за кино, кибритени кутии, ликьорени чашки, статуетки, фотографии. Освен това на посетителя се предлага и подборка от стари филми.

Посетителят се натъква в началото на едно особено въздействащо пано с 4213 цигари, които е изпушила героинята Фюсун. На всеки етаж, чрез изложените експонати, посетителят се въвлича в действието на романа и бита на тогавашната епоха.

На таванския етаж се намира стая, в която са изложени черновата на романа, написана на ръка от Орхан Памук, и скиците на музея, направени лично от автора.

Преди официалното откриване на музея Орхан Памук първи запозна журналистите със своята идея. Той разказа, че започнал да събира вещите преди да напише романа, а после пишел, като ги гледал. Хилядите предмети, които изпълвали къщата и кабинетът на Орхан Памук, били пренесени в музея.

Откриването на музея се забави, но не от мързел, казва Орхан Памук. Той възнамерявал да открие музея през 2009 г. – една година след излизането на романа. Много време му отнело откриването на подходяща сграда. Памук обиколил всички кътчета на старинните квартали на Истанбул – Галата и Султанахмед, и накрая решил да бъде в Чукурджума.

"Целта ми беше да напиша един роман, подобен на музеен указател. "Музеят на невинността" има и смисъла на един градски музей на Истанбул през годините, когато съм живял в него. За съжаление, досега няма музей, посветен на този град, който заслужава това. Моят е само един скромен градски музей, една песъчинка в огромното море", казва писателят.

През последните шест месеца Орхан Памук непрекъснато се занимавал с работата около музея. Изложени са всички предмети, които са описани в романа. Не успял да намери само стара, използвана четка за зъби. Изпратил му я един немец и сега тя е включена в експозицията.

Над 1 млн. долара, т.е. всичките пари от Нобеловата награда, писателят е вложил в създаването на Музея на невинността. Входът е 15 турски лири, за ученици – 10 турски лири. Във всеки екземпляр в турското издание на романа между страниците се намира по един билет за музея.