Вчера в историческата концертна зала "Гевандхаус" тържествено бе открит Лайпцигският международен панаир на книгата, който днес отваря врати за широката публика.

На престижния форум участват над 2000 издателства от 43 страни. Панаирът традиционно се откри с връчването на специалната награда за принос в европейското разбирателство.

Неин лауреат тази година стана литературоведът от гр. Билефелд Клаус-Михаел Богдал за негова книга, посветена на вековните предразсъдъци спрямо ромите на Стария континент.

Призът, чийто паричен еквивалент е 15 хиляди евро, се присъжда от 1994 година. Миналата година негови лауреати станаха Иън Кършоу от Великобритания и Тимъти Снайдър от САЩ. Участниците в панаира и посетителите ги очаква наситена програма.

В рамките на изложението в 365 различни заведения на града ще бъдат проведени най-разнообразни мероприятия - представяне на нови заглавия, срещи с известни писатели, литературни четения и дискусии. По традиция важно събитие в рамките на проявата ще е литературният фестивал "Лайпциг чете", най-големият в Европа.

На тазгодишното издание ще бъдат представени на читателите 100 хиляди книги, като 20 хиляди от тях ще са нови заглавия. Работата на Лайпцигския панаир на книгата ще продължи до 17 март и се очаква той да бъде посетен от около 160 хиляди души.