Фламенкото ще завладее Сатиричния театър довечера – в 19:30 ч. спектакълът „Деспланте“ (Desplante) ще закрие фестивала „Световен театър в София“.

Фламенкото е обявено от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. То е сърцето на областта Андалусия, идва от андалуските цигани, но има елементи от ориенталската, африканската, латиноамериканската, египетската култура.

Довечера зрителите ще се потопят в този магичен свят чрез танца на Едуардо Гереро, китарата на Хавиер Ибаньес и гласа на Мануел Сото.

Снимка: bTV

В спектакъла има всичко. Той включва разновидности на фламенкото, има китара, има песен, танц. Основната идея бе това да бъде рецитал, на който хората да се наслаждават на музиката, китарата и танца, каза Гереро в предаването „Тази събота“ по bTV.

Снимка: bTV

Основният инструмент във фламенкото е китарата. Най-първичният е пляскането с ръце. Но, както навсякъде, музиката се слива с друг жанрове, започват да се използват други инструменти. През 70-те навлезе и перуанският кахон (ударен инструмент) и това съчетание – между китарата и кахона, е най-типичното за фламенкото, обясни Хавиер Ибаньес.

Снимка: bTV

Има различни стилове фламенко, но с всеки се изразяват много чувства – тъга, радост, болка, любов, омраза. И срещата между мъжа и жената, добави Мануел Сото.

Вижте във видеото целия разговор, както и как се казва „Довиждане“ на езика на фламенкото:

Деспланте е сигналът, който танцьорът дава на музикантите да започнат.