Цената на всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта. Такова мнение изрази ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб.

„Важно е правителствата да намерят воля да дадат заден на мерките – тоест да отидат пак на ограничения, докато заболеваемостта спадне“, заяви Мутафчийски.

Според него, ако хората излязат масово в парковете, ситуацията ще се влоши. По думите му главният фактор, който определя доколко да бъдат разхлабени мерките, е наличието на свободни легла в интензивните отделения и в отделенията за средно тежки към тежки случаи.

„Всяко струпване на хора води до усложняване на епидемиологичната обстановка. Ние имаме по-либерален режим на контактуване и излизане и виждате какви са кривите. В Гърция имаше пълно затваряне и в момента има 11 нови случая за денонощието. В Сърбия се отчете повишаване на смъртността и заболеваемостта и беше обявено, че следващите четири дни ще бъдат напълно забранени за излизане под каквато и да е форма“, даде за пример ген. Венцислав Мутафчийски.

„Струпването на хора винаги води до повишаване на опасността. Нашата препоръка и спорове с правителството са, че трябва винаги, когато се разхлабват мерки, да се казва какви могат да бъдат последиците. Основната идея при разхлабването им е здравната система да може да понесе удара от увеличаването на бройките на заболелите“, обясни още ген. Мутафчийски.

Точни оценки какво би се случило у нас след отварянето на парковете няма.

"Ще кажете – откритите пространства не са толкова опасни, да, само че има печални резултати в два футболни мача, които се знаят даже кои са даже, ако си спомняте от там тръгнаха едни сериозни бумове. Понеже не се интересувам от мачове, но поради работата ми сега се поинтересувах – единият в Италия, другият в Испания, с ясно проследими вериги, че чак стигнаха и до България тези вериги", каза ген.-майор Мутафчийски.

"За испанския  мач, човек от Бургас, който присъства на мача, беше положителен, изследвахме неговите контакти и те бяха положителни", допълни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Обявеното проучване на заболеваемостта в Пловдив ще започне до края на седмицата, уточниха от щаба. Днес се очаква да е готов дизайнът му, а специалните тестове, с които то ще се направи, предстои да пристигнат.

"Самата методика предвижда да е напълно случаен принципът на подбор, ще се стараем да са представени различни социални групи, възрасти различни и, ако е възможно по квартали, такива с най-висока и най-ниска заболеваемост", обясни доц. Ангел Кунчев.

Междувременно, генерал Мутафчийски цитира проучване на Харвард, в което се допуска изводът, че вероятно ще се наложи да се въвеждат многократни периоди на мерки за дистанциране, тъй като еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус.

  • 135 нови случая на COVID-19 у нас
  • Алибегов: Държавата прехвърля отговорността за ваксинацията върху бизнеса
  • Първи предупреждения за настъпваща четвърта вълна на COVID-19 в Европа
  • Корабът с огнище на COVID-19 вероятно ще напусне Бургас днес
  • 145 са новозаразените за последното денонощие с COVID-19
  • Нови правила за влизане в България от страните в „червена зона" от днес (ОБЗОР)
  • Доц. Кунчев: Идващите от "червена зона" ще могат да си направят PCR тест и у нас
  • Богдан Кирилов: Може да изхвърлим 20 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“
  • Д-р Джурджов: Нисък е процентът на ваксинираните в Монтанско
  • Проф. Кантарджиев: Десет болни от коронавирус заразяват нови десет