Европейците избират бъдещите си депутати втори пореден ден. Вотът у нас и в останалите страни-членки ще очертае интересни политически тенденции.

Днес стана ясно, че на тези избори в България са регистрирани рекорден брой наблюдатели - 60 000. Огромна част от тях са пряко или косвено свързани с политически партии, участващи в изборите.

Контрольори

Предупреждението, че така може да се опорочи гласуването, е на Института за развитие на публичната среда. От организацията предупреждават, че голяма част от наблюдателите няма да са обективни в работата си в подаването на сигнали за нередности към ЦИК.

Възможно е наблюдателите да произведат стълпотворение от сигнали срещу сигналите на наблюдатели, обвързани с най-големия им политически противник.

„Те просто ще задръстят цялата система на комуникация между институциите. Ние ще се сблъскаме с контранаблюдатели, които ще оспорват твърденията на други наблюдатели. Това е някакво порочно продължение на протест-контрапротест, граждани и контраграждани”, коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Многобройните наблюдатели могат да играят и ролята на контрольори на вота дори само с присъствието си в изборното помещение. Цонева посочва, че наблюдателите трябва да се намират на определено отстояние от тъмната стаичка, а при препълването на класната стая това става невъзможно.

Дълг на всеки гласоподавател е да подаде сигнал, ако види, че пред тъмната стаичка има хора без отличителен знак на наблюдател.

Колко гласоподаватели се очакват в неделя

Днес ЦИК обяви, че по данните на ГРАО на изборите в неделя ще излязат 6 533 828 български граждани.

Тези данни няма да помогнат на социолозите за по-точни прогнози, защото както обичайно, в списъците фигурират и т.нар. мъртви души

„За” и „Против” Европа

Днес своя глас дават избирателите в още две страни - Чехия и Ирландия. Прогнозите сочат, че отново най-много депутати ще има Европейската народна партия, следвана от социалистите. Нова тенденция е много силното представяне на евроскептиците.

Това са доста различни в идеологията си формации - едни се облягат на национализма, други са настроени срещу имигрантите, трети са чисто антиевропейски. Тези партии дължат своята популярност най-вече на популизма и на заиграването с екстремизма.

Крайнодесните исторически те са най-силни във Франция, Белгия, Италия, Австрия, а напоследък – и в Холандия, Гърция, Централна Европа и Великобритания.

Най-шумна и затова най-популярна в последните месеци, е британската Партия на независимостта. Лидерът Найджъл Фараж стана известен благодарение на яростната си реторика срещу трудовите мигранти от Източна Европа и специално срещу румънските и българските работници.

„Искаме политика за имиграцията, която упражнява контрол не само върху количеството идващи хора, но и върху тяхното качество. Тя има подкрепата на осем на всеки десет души в страната ни”, коментира Фараж.

Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен също обещава истинско сътресение в политическия живот в Европа с представянето си на евроизборите: „Реалността е, че европейските народи се вдигат срещу Европейския съюз. Те се вдигат за своето бъдеще и за своите свободи и това може само да ни окуражава!”

Националният фронт през последните години се отърси от ксефонобската си реторика, и макар да е крайнодясна, нейната икономическа програма е по-скоро левичарска. А Марин льо Пен яростно подкрепя Владимир Путин за политиката му в Украйна.

Крайнодесните и ксенофобски партии в Унгария „Йоббик и полската „Рух Народови" още отсега гледат към обединение в европарламента.

„Моментът на истината ще бъде на 25 май. Мисля, че това ще бъде голям пробив за евроскептичните, или както ние казваме - еврореалистичните партии и смятам, че ще можем да сформираме един голям евроскептичен блок в Брюксел”, посочи Гьонгоши Мартон от „Йоббик”.

Френският национален фронт ще сформира в Европарламента съюз с още 4 такива формации от Холандия, Австрия и Словакия. Британската Партия на независимостта, макар също да е под общия знаменател „антиевропейска", отказва да се присъедини към тях.

 • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
 • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
 • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
 • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
 • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
 • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
 • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
 • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
 • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
 • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)
 • И леви европейски лидери подкрепиха Юнкер за ЕК
 • Германия подкрепя Мартин Шулц за председател на ЕП
 • КС реши: Всичко е наред с указа на Плевнелиев за състава на ЦИК
 • Бойко Борисов – най-споменаван преди евровота
 • "Атака" алармира Сметната палата за даренията на "България без цензура"
 • Евродепутатите запознаха президента с акцентите в работата си (СНИМКИ)
 • Задължителният вот и други изборни промени реабилитират политиката
 • Как всички българи в полското село Лекница се оказаха избиратели на ДПС
 • bTV изпрати на прокуратурата суровите материали за ББЦ
 • ББЦ окончателно отива при консерваторите в ЕП