Атентатът в Брюксел, който окървави Европа в началото на седмицата, беше очакван. След касапницата в Париж от 13 ноември и разследването, че организатори и изпълнители са дошли от брюкселското „Моленбек“, само на 10 минути от европейските институции, белгийските власти показаха сериозни пропуски, които раждат много неудобни, но логични въпроси.

Може ли някой да даде логичен отговор как няколко дни след като основният заподозрян за парижките атентати е заловен, сигурността на летището се пропуква? Ако арестът му е бил сигнал за действие? Кой проверява багажите на летището в Брюксел? А на тези в Лондон, Париж, Мадрид? Има ли хора, работили на летището, които са заминали да се бият в сирийската криза? Колко са те?

В тази ситуация е най-лесно да хвърлим цялата вина върху бежанците. Но това е прекалено удобно и опростенческо. Нека бъдем честни. Западна Европа сама отгледа своето изгубено поколение. Хора с арабски имена, които дори не говорят арабски, пораснали в омраза към цивилизацията ни.

Стана модерно да отричаш европейското и прекалено лесно да го потребяваш, мразейки го. Границите са отворени – ти можеш да пътуваш навсякъде, но и всеки може да дойде при теб.

Трудовите мигранти, източноевропейците бяха необходимото зло за политическите популисти, които пропуснаха ислямистите в собствените им страни.

И тук бежанците нямат нищо общо. Проблемът с тях е от друго естество.

Картата на света я чертае „Фейсбук, а не политиците. Европа е неспособна да действа като едно цяло. Защото тежките решения не се вземат в консенсус с твърдението колко сме „единни в многообразието“.

В тази ситуация България не трябва да позволява и за момент компромисни решения, толкова характерни за съседите на „Моленбек“ от Европейската комисия. Всяко действие тук трябва да е с мисълта, че Турция използва бежанците като ключ към Европа, а в Гърция вече се изсипаха стотици хиляди. В една слаба страна във финансов колапс, която се задъхва от три фермерски блокади, това опасно за всички нас.

Центърът на Атина вече много прилича на центъра на Белгия. И това е от години. Новото време започна и животът на всички ни ще се промени.

Единственото, което ни остава е уважението към различните, което не означава, че трябва да продължим да живеем с широко затворени очи. Защото голямото лицемерие роди чудовища.

  • Френски медии: Саудитска Арабия превръща Косово в балканския "Моленбек"
  • Обвинен за атентатите в Брюксел изхвърлил експлозивите в тоалетна
  • Преди атентата в Брюксел Наджим Лашрауи бил надзирател на заложници в Сирия
  • Ветеран от Виетнам е последната идентифицирана жертва от атентатите в Брюксел
  • Обвиниха един от заподозрените за атентатите в Брюксел и за тези в Париж
  • Мохамед Абрини нямал основна роля в атентатите в Брюксел
  • ИДИЛ: Братята Бакрауи стоят зад парижките и брюкселските атентати
  • В Белгия задържаха още двама заподозрени за брюкселските атентати
  • Терористите от Брюксел и Париж готвели нападения на Евро 2016
  • Мохамед Абрини признал, че е „мъжът с шапката“