„Аз съм един съвсем обикновен човек.“ Ако някой ви каже така, не му вярвайте. Има голяма вероятност да е точно обратното. В България има много успешни жени. Всяка в своята област.

 

Снимка: Евгений Милов

За някои от тях сме чували, други обществото държи в сянка. Но дори и в сянка, няма да чуете подобна жена да недоволства. Защото нейната мисия в живота не е да гребе с шепи звезден прашец и да я дават по телевизията в праймтайма.

Представяме ви Венелина Николова – един истински воин на светлината, една успешна жена, съпруга, майка и баба. Учител по призвание и боец по душа: тя е нашият герой в епизод 28 на дигиталната поредица на bTV Media Group – „Жените на България“.

 

Снимка: Андрей Рашев

Венелина е преподавател по физика с над 30-годишен стаж. В последните години е директор на едно от топ училищата в София – 125 СУ „Проф. Боян Пенев“ в кв. „Младост“ 1. Срещаме се с нея, за да разберем как живее един учител през 2022 година, в 21 век? Какво дава смисъл на една от най-хуманните и доблестни професии в света тук, в България?

„Нация, която уважава себе си, преди всичко трябва да уважава учителите си“, казва ни Венелина, която ни посреща в своя втори роден дом – училището.

„Да бъда учител не ми беше детската мечта. В училище бях бунтар, бях доста палава. Аз обаче обожавам професията си, живея с децата и заради децата“, разказва ни г-жа Николова, която застава от другата страна на барикадата едва 23-годишна:

„Беше през 1990-а, току що бях завършила. Попаднах в изключителен колектив в един столичен техникум. И ме направиха класна на 25-26 момчета, прекрасни момчета. Така започна всичко. Нито за миг не съжалявам, макар че преди да вляза да уча физика, имах планове да запиша метеорология в университета.“

Съдбата си знае работата. С метеорологията е свършено, защото в българското образование влиза един изключителен човек, с дух, от който може само да паднете на колене. Личност, на която единственото, което може да направите, е да се възхитите. И да си пожелаем всички заедно в българските училища да има повече Венелини Николови.