Тя е регионален мениджър на един от глобалните технологични лидери в решенията за онлайн пазаруване. Отговорността й в компания като Mastercard не е малка, но работата й е фокусирана върху създаването на решения, които да имат ефект върху възможно най-много бизнеси и потребители. Представяме ви Ваня Манова - наш специален гост в Епизод 8 на видео поредицата "Жените на България".

За да бъде успешен лидер, Ваня винаги мисли за крайния клиент и ползите за него. Потребителят държи на бързите, лесни и удобни решения. Това важи и за нея. Ваня не помни кога за последно е влизала в банков клон, разполага с малко кеш в ежедневието си и разчита изцяло на онлайн услугите.

Дигиталните решения са толкова добре застъпени в живота й, че преди години обзавежда изцяло ново жилище с уреди и техника, които си поръчва онлайн. С годините обаче тя е станала по-отговорен потребител и е променила начина, по който пазарува, като е станала част от т.нар. споделена икономика.

Ваня споделя, че никога не си е представяла, че ще заема висока позиция в голяма международна компания, но събитията са се случили съвсем естествено и това е и нейната житейска философия - човек не трябва да полага изключително много усилия, за да постигне нещо, особено, ако му е писано да се случи.

Започва работа в банковия сектор през 1995 г. като системен администратор, дори не е разполагала със собствено бюро, но постепенно, и благодарение на това, че е била сериозна, отговорна и е харесвала работата си, започва да се изкачва нагоре по стълбата към успеха;

„Никога не съм се страхувала“, категорична е Ваня, която изминава целия път с постоянство и отношение. За отношението към нещата си спомня и по време на разговора. Учителката й по рисуване й оставя 5 като оценка за срока, което е попречило да бъде приета в Първа английска езикова гимназия, за която мечтае като дете. Така започва да учи в Софийската математическа гимназия, което предопределя нейния път в живота. Ваня казва, че тази оценка й е послужила като урок, който в крайна сметка е усвоила.

„Човек трябва да има отношение към всичко. В живота не можем да правим само неща, които ни харесват“, спомня си тя и казва, че често се връща назад, когато се налага да превъзмогне себе си и да се изправи пред ново предизвикателство.

Този личен пример споделя и с трите си деца. Според нея опитът е най-добрият учител. Тя има две дъщери и един син, които са много различни. Голямата й дъщеря, например, става веган, за да бъде отговорна към природата и животните.

Ваня няма отговор на въпроса как е успявала да лавира между кариерата и семейството, не би дала и съвет на някого как да постъпи, не се определя и като майка героиня, но е искрена, че й липсват пропуснатите моменти с децата й.

Очите й се насълзяват, но успява да овладее емоциите. Осъзнава, че работата й е била приоритет и ако сега има възможност, би променила това. Но се връща към реалността, а тя е свързана с много работа и ангажименти всеки ден.

Позицията й изисква да отсъства често от дома. Преди пандемията от Ковид тя е пътувала толкова много, че куфарът й е стоял до вратата. Истината обаче е, че дестинациите, до които лети, са много, но това, което по-често е виждала от тях, е било между летището, хотела, офиса и лоби бара. Иначе любимата й страна е Италия, за която винаги е нетърпелива.