Тя е жена, която е постигнала всичко. Сама. Амбицията ѝ да се наложи, да се докаже, бележи житейския ѝ път. Води битки откакто се помни. От дете. Но ги печели с добри намерения, постоянство и чувство на справедливост.

Представяме ви Румяна Падалска - специален гост в епизод 21 на рубриката "Жените на България"!

Снимка: Евгений Милов

Тя е една от най-известните дами на град Русе, безспорно успяла в призванието си. Работи като нотариус и ако за много хора това е просто професия, в която слагаш един печат и подпис върху документ, то за нея е посвещение.

Румяна ни кани в офиса си – потапяме се в нейния свят: подреден, колоритен, свят на стил и вкус. Все неща, които издават същността ѝ и показват, че насреща стои човек, който търси, който се радва на живота, който подхожда с любов към всичко, което прави.

Един вдъхновен човек!

Снимка: Евгений Милов

Румяна ни посреща с усмивка, с вълнение и с добро отношение. А освен това изглежда и прекрасно.

"За да бъдеш добър нотариус са необходими професионални, но и личностни качества", казва тя. Всеки нейн ден е изпълнен със срещи, в които хората ѝ се доверяват. Споделят ѝ историите си, съдбите си, а тя ги пази и търси най-добрите решения. Винаги я води справедливостта.

Осъзнава и отговорността, с която се е нагърбила. Знае и колко е тънка границата – нейният подпис има власт, но ако моралната ѝ същност не го позволява, тя се отдръпва:

"Трябва да премисляш, да преценяваш добре хората, да си даваш сметка за последиците и ако съвестта ти не допуска нещо, да не го правиш."

Снимка: Евгений Милов

Пътят ѝ на нотариус започва преди 25 години. Преди това работи като адвокат. Докато гради кариера на юрист, отглежда и двете си деца. Ежедневието ѝ тогава е смазващо – разкъсва се между съда, кантората и дома. Тича по задачи, спи по три часа на денонощие.

И така, до онзи заветен миг, в който си дава сметка, че няма да издържи дълго в това бясно темпо. Няма да бъде полезна на себе си и семейството си. Децата ѝ растат, но тя се лишава от времето си с тях за сметка на работата, която постепенно я задушава.

Взима решение да започне по-спокойна дейност, която ѝ дава възможност да разполага с времето си и така става нотариус.

"Безкрайно благодарна съм на съдбата, че тръгнах по този път", споделя Румяна. Тя обаче рискува много, защото взима тежкото решение в зората на частния нотариат.

"Тръгваш по път, по който само можеш да предполагаш какво ще се случи, поемаш риска, зарязваш сигурността зад гърба си, но правиш нещо, което знаеш, че ти доставя удоволствие", категорична е тя.

Снимка: Евгений Милов

Днес периодът, в който животът ѝ е бил отдаден единствено на работата – живот, съсипващ и изсмукващ, посветен на усилията да докаже, че може, е зад гърба ѝ. Приоритетите се пренареждат, поставяш себе си на първо място, защото всички, които зависят и разчитат на теб, очакват отново ти да си във форма.

"Винаги трябва да ни се случи нещо, за да пренаредим живота си. Но ако не са хората зад гърба ми, едва ли бих успяла", споделя Румяна. Ако си мислите обаче, че заключва работата си зад вратите на кантората си и не носи папки и доклади вкъщи, е, заблуждавате се!

Има безсънни нощи, в които мисли и търси начини да помогне на хората, за да се справят, защото не всичко опира до пари. Румяна държи на своите клиенти и неслучайно усеща тяхното уважение и благодарност ежедневно.

Понякога ѝ е трудно дори да стигне до кантората, само защото я спират и поздравяват.

И за нея това е достатъчно.

"Никога не съм мислила, че съм достойна за професията си, винаги съм имала други мечти", връща се към миналото Румяна, когато е все още е онова малко момиченце, поело към големия град с амбиции и мечти под мишница. Момичето, което бързо показва качествата си и постига успехи.

В онези години от живота, когато е все още в гимназията, тя трябва да се бори с предразсъдъците, с гадните догми и нагласи на обществото. Налага ѝ се да се промени. Да се приспособи към средата и да компенсира онова, което все още ѝ липсва.

Прави го превъзходно. Днес всичко това отдавна е зад гърба ѝ. Минало е, но е част от пътя ѝ.

Снимка: Евгений Милов

Емоционална и чувствителна, тези нейни качества белязват изборите, които прави, докато расте. Като дете не оставя книгите и толкова обича Яворов, че именно той и доброто ѝ представяне на изпита ѝ проправят път към Софийски университет "Св. Климент Охридски", където завършва специалност "Право".

Обичта ѝ към книгите продължава и до днес. Не оставя книгата, докато не я прочете, след което си дава време, за да преживее прочетеното.

Такава е.

Голямата ѝ страст са пътуванията, за които мечтае от съвсем малка. Почти няма място, на което не е ходила. Когато има време, просто взима децата и потеглят. Дори и на другия край на света обаче взима работата със себе си. Знае какво се случва в кантората и винаги е на разположение на клиентите. Прави го, защото обича професията си и хората, с които пътищата ѝ се пресичат професионално.

Снимка: Евгений Милов

"Има неща, които бих променила, ако мога да върна времето назад, но това, което имам сега, ми е достатъчно", казва ни в края на разговора Румяна.

Румяна, която отдавна си е извоювала правото да има право на личен избор.

Румяна, която днес отдавна не се страхува да постъпва според собствените си разбирания за живота.

Румяна – една красива и успешна жена, с деликатната душа на дете.

Снимка: Евгений Милов