След вчерашния скандал в Монако и наказанието на Михаел Шумахер (Ферари) в средите на Формула 1 ври и кипи. Както е известно, вчера Пилето спечели пол-позишън на пистата “Монте Карло”, но осем часа по-късно времената му от квалификацията бяха изтрити. Съдиите на ФИА решиха, че германецът нарочно е натиснал спирачките на завоя “Раскас“ в последните секунди на сесията и по този начин е попречил на основните си конкуренти да се борят за първата позиция на старта.

Почти всички пилоти във Формула 1 и легенди на най-авторитетната автомобилна надпревара подкрепят решението на съдиите и остро критикуват поведението на Шумахер. Първи нападките още вчера подхвана босът на Рено Флавио Бриаторе.
“Сигурен съм, че Шуми симулираше. Той просто си паркира колата по средата на трасето”, коментира Бриаторе.
От своя страна трикратният световен шампион Сър Джаки Стюърт нарече постъпката на Шумахер просташка, а бащата на Нико Розберг (Уилямс-Косуърт) и световен шампион във Формула 1 от 1982 година Кеке Розберг заяви, че Шуми и разиграл истински театър и се е опитал да направи на глупаци всички хора в света на автомобилния спорт.

""“Шумахер се опита да изкара инцидента в последната обиколка като пилотска грешка и това наистина дърпа този спорт надолу. Ако бях на мястото на германеца щях да потъна в земята от срам“, заяви Кеке Розберг.

Звездата на Уилямс-Косуърт и син на Кеке, Нико също имаше какво да каже по въпроса: “Шумахер е президент на Асоциацията на автомобилните пилоти (GPDA) и би трябвало да е модел за повдение на всички нас. Не мога да разбера защо го направи”, сподели младия германец.

Пилотът на БМВ-Заубер Жак Вилньов, който все още има лоши спомени от инцидента с Шумахер през 1997 година на пистата “Херес“, когато Шумахер се опита да блъсне канадеца и да спечели световната титла, също нападна седемкратният световен шампион. “Той трябва да се откаже от суперлиценза си ако наистина ще продължава да твърди, че цялата ситуация в Монако е пилотска грешка. Дори ако Южи Иде беше направил подобно нещо, за всички щеше да е ясно, че подобни действия означват само едно – срам и позор”, коментира Вилньов.

Кими Райконен (Макларън-Мерцедес) също подкрепи решението на съдиите. “Не вярвам, че това беше състезателен инцидент или някакъв проблем с колата му. Той заслужава наказанието си в пълна степен“, заяви финландецът.

СТЕФАН ХР. ИЛИЕВ