Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер прекъсна серията от пет поредни победи на лидера Фернандо Алонсо. Пилето триумфира в САЩ и Франция, като за пореден път доказа майсторството си, но скъси разликата си с миналогодишния световен шампион едва с осем точки. Въпреки това Алонсо е оптимист за изхода на шампионата.


- Фернандо, как виждаш предстоящите стартове?
Имам много оптимистична нагласа. Първата половина от шампионата бяхме много силни и нашата задача в момента е да продължаваме да побеждаваме и да си свършим работата добре. Тимът на Рено е готов, както и аз. Мисля, че можем да завършим сезон 2006, както го започнахме.


""

- Този сезон, както никога до сега, хората постоянно обсъждат представянето на гумите...
В момента сме в средата на битката между производителите на гуми. Мишлен и Бриджистоун водят голяма надпревара всяко състезание. Имаме прекрасни гуми на болида и нашите доставчици от Мишлен ни помагат и допринасят за успеха ни. Уверен съм и вярвам, че те отново ще ни помогнат в пътя към Световната титла.

- Мислиш ли, че отбора се е развил добре по време на сезона и какво е нивото на Рено, съпоставено с противниците ?
Мисля, че за момента автомобилът е на много добро ниво. Стартирахме сезона с фантастичен автомобил и това ни даде голямо предимство. След като останалите отбори си доразвиха болидите обаче, ние продължихме да побеждаваме. Тимът на Рено нито за миг не е спрял да развива автомобила, те си вършат работата наистина добре.

""

- Ферари победиха Рено на тяхното родно трасе във Франция ... Важна ли е победата в Германия?
Важно е да побеждавам Михаел на всяко състезание - не само на Хокенхайм. При това развитие на шампионата е важно да финишираме преди Ферари всяко трасе. Мисля обаче, че триумфът в Германия ще донесе много повече от 10 точки - ще имаме психологическо предимство.

- Какви ще са допълнителните настройки, които ще направиш за това състезание?
Хокенхайм е трудно състезание и е от голямо значение болидът да бъде настроен правилно. Има много дълги прави, където ни трябва много сила и скорост, след което бавни завои, където ни е нужна стабилност. Температурата винаги е много висока, което скъсява живота на гумите, особено на задните. Трябва да помислим добре за да направим промените, които ще ни донесат успех.


- Какви очаквания имаш все пак за Гран При на Германия?
Гумите играят изключително важна роля и за това е трудно да се правят предположения за развитие на състезанието, преди да е даден старта. Във Франция много добро представяне имаха от Тойота, с което отборите, надпреварващи се за подиума, стават четири. Трябва да победя Маса и Райконен. С това ще дам шанс на Рено да стане шампион при конструкторите.

f1.racing-live.com