Нови правила за влизане в България от страните в така наречената „червена зона" от този понеделник.

Пристигащите в страната ни от „червената зона“ на Европа, в която според българските здравни власти влизат Кипър, Великобритания и Испания, както и Северна Ирландия, вече подлежат на по-строг контрол. Това означава, че няма да се допускат посещения от тези държави.

Изключение правят българите и хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи тук и членове на техните семейства.

Основна причина за затягането на тези мерки до края на юли е рязкото нарастване на случаите на COVID-19 в тези страни.

Много хора биха преосмислили решението си да заминат в Кипър за работа през лятото, споделят сезонни работници. Причината са допълнителните правила за пътуване.

Снимка: btvnovinite.bg

„Виждам какво става тук - пълно е с банкрути, хората вече не знаят да отварят ли хотели, да не отварят ли, въобще страшно е“, казва Йордан Йорданов, екскурзовод в Кипър.

От туристическия бранш казват, че новите ограничения вече отказват много българи от техните пътувания.

„В един момент ти си се ваксинирал, след това и PCR, пък гледаме едни са в „червена зона“ за една държава, пък за друга държава те са в оранжева или зелена. И в един момент пътуванията се превръщат в доста сложен процес“, казва служителят в туристическа агенция Димитър Грудев.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички български граждани и членовете на техните семейства имат право да влязат в България независимо какви документи носят.

„Естествено, ако те имат предварителни изследвания, това е по-добрият вариант, но за тези, които нямат, ние изискваме полимеразно верижна реакция, ако я нямат, те се поставят по карантина за 10 дни. В случай че я направят веднага след влизането и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на Регионалната здравна инспекция отменя карантината“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Снимка: iStock

По думите му европейският сертификат за ваксинация дава по-голяма свободата на придвижване в рамките на ЕС, но с изключение на страните, които са постигнали много висока заболеваемост.

„Това, което можем да очакваме е, че тази вълна ще се развива и ще достигне до всички страни. Въпросът е това да е по-бавно и в по-малък размер“, коментира Кунчев.

Според главния държавен здравен инспектор оптимистичният вариант за страната ни е нова вълна през септември-октомври. Доц. Кунчев заяви, че очаква ръст в случаите до две седмици.

  • Вижте къде ще има изнесени ваксинационни пунктове през почивните дни
  • 6% от починалите от COVID-19 за последните 24 ч. са ваксинирани
  • Алибегов: Проверяващите, които идват на инспекция, не са ваксинирани
  • Д-р Георги Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват
  • Почти 100 души са починали от COVID-19 за последните 24 часа
  • COVID-19 в Център за настаняване от семеен тип в Стара Загора
  • Проф. Ива Христова: Скоро у нас ще има трета бустерна доза
  • Близо 5000 души с COVID-19 у нас са в болница
  • След като област Ямбол остана без детско отделение: При нужда децата ще бъдат транспортирани в Стара Загора
  • Отново висок брой нови случаи на COVID-19