Последното издание на най-големия форум за българи зад граница: „Кариера и живот – защо в България?“ се проведе във Виена. Посетителите имаха възможност да попълнят онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи техния профил, причините за заминаването им зад граница и възможностите за тяхното завръщане в родината.

Организаторите от Bulgaria Wants You обобщават, че 85,7% от попълнилите анкетата във Виена обмислят да се завърнат за постоянно в България. Интересен детайл е този, че малко над 50% от тях живеят зад граница повече от пет години. 58,7 % от анкетираните посочват, че причина за тяхната емиграция е по-добро образование, по-добър стандарт на живот и по-високи доходи.

Снимка: Bulgaria Wants You

Резултатите от проучването на Bulgaria Wants You във Виена се доближават до тези от събитията в Мюнхен и Лондон, което затвърждава вярването, че сънародниците ни по света все по-явно заявяват своя избор -  България. Друга добра новина е тази, че 61,1% от попълнилите въпросника са на възраст между 18 и 29 години и подчертават, че имат желание да приложат наученото зад граница в родината си и в момента търсят кариерна реализация в България.

Следващото издание на безплатния кариерен форум е във Варна на 2 декември. Събитието „Кариера и живот – защо в България“ ще се проведе в Двореца на културата и спорта, а единственото условие за присъствие е регистрация на сайта на платформата: https://bulgariawantsyou.com/events/varna-0