Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов откри най-големия форум за българи в чужбина „Кариера и живот – защо в България?“. Той събра стотици българи, които имаха възможност да получат конкретни предложения за работа и да чуят на живо историите на успеха на хора като Надежда Нейнски, Стилиян Петров и Георги Тошев.

„За мен и екипът на Министерството е изключителна чест да сме тук. Беше важно и държавата да е част от този важен проект. Трябва да направим България място, в което хората да остават. Когато ние институциите и бизнесът обединим усилия – тогава ще успеем в това да убедим младите хора да се връщат в родината“ - посочи икономическият министър.

Снимка: Bulgaria Wants You

По думите на министър Богданов трябва да се върне доверието в институциите, а младите хора могат да допринасят за тяхното развитие: „България не само ви иска, България има нужда от вас. Всеки един ваш успех, образованието, което давате на децата си, българските ценности, в които ги възпитавате, ви прави посланици на нашата обща мисия, каза още министърът. Надявам се днес да ви дадем още една причина да се сещате по-често за България и един ден да се върнете“.

Снимка: Bulgaria Wants You

Това е третото събитие в Европа, което платформата Bulgaria Wants You организира, но първото, в което институциите се включват наравно с компаниите от частния сектор. „Този път имаме 23 щанда на български и международни компании, но по -важното тук са и Агенция по заетостта, Министерство на икономиката, представители на Посолството на България в Австрия, кариерни консултанти и хора, които искат да ви покажат, че имате избор да се върнете обратно в родината.“- коментира от сцената Андрей Арнаудов, който е един от основателите на платформата за кариера и живот.

Снимка: Bulgaria Wants You

Българската общност в Австрия се състои от 40 хиляди души, като средната им възраст е малко под 34 години. Тя е една от най-добре структурираните – български училища, организации, самодейни състави и въпреки това голяма част от присъстващите споделиха, че имат желание да се върнат в родината си.

Форумът в австрийската столица бе посетен от близо 1000 българи, живеещи зад граница, а следващият такъв ще бъде във Варна на 2 декември. Той е напълно безплатен след регистрация на сайта на платформата bulgariawantsyou.com