Шокиращи разкрития за външен натиск, пренасящ се върху служителите на Програма „Хоризонт” чрез генералния директор Светослав Костов направиха журналисти от радиото на изслушване в Съвета за електронни медии. Членовете на регулатора се срещнаха с тях седмица след свалянето от ефир на репортера и водещ Силвия Великова и безпрецедентното спиране на програмата в цялата страна.

Журналистите бяха категорични, че без оставките на директора и на Управителния съвет е невъзможно радиото да продължи да работи.

„Беше нарушена редакционната ни независимост със заповедта за сваляне на Силвия Великова от ефир”, подчерта Николай Петров.

Снимка: Ладислав Цветков

Самата Великова дойде на изслушването и даде много подробности за разговорите си с генералния директор, от които се разбира, че той е бил обект на натиск да я премахне от ефира на „Хоризонт”, където тя отразява съдебните теми, включително избора на нов главен прокурор.

Като „опит за цензура” определи чутото и председателят на СЕМ София Владимирова.

От Борисовата до зачеркнатия график

Великова разказа, че на 11 септември следобед Светослав Костов поискал да се срещне с нея извън радиото – в Борисовата градина. Случаен свидетел станал техен колега от радиото.

„В тази среща той (Костов) ми каза: „Има много голям натиск да бъдеш свалена от ефир. Обадиха ми се четирима души”. Звучеше доста като 90-те, каза: „Децата ми ще останат гладни, няма да си намеря работа” (…) Заговори как ще ни спрат парите, как ще обединят радиото и телевизията. Той ту казваше, че ще си подаде оставката, ту ми казваше, че ще ме свали”, разказа журналистката.

Получила и предложение до 24 октомври (т.е. до края на процедурата за избор на Обвинител №1) да обикаля регионалните радиостанции на БНР, за да обучава колегите си. Не приела.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя предложила да направят заплахите публични, но Костов отказал с мотива, че не може да докаже нищо. Отбелязала и че може да повдигне въпроса и пред премиера Бойко Борисов, който така или иначе (както вече и стана ясно – б.р.) има нейния телефон и може да търси контакт с него. „Натискът не е оттам”, бил отговорът.

„Това, което мога да кажа, е, че преди тази среща Ивайло (Савов – пенсионираният преди свалянето на Великова от ефир директор на програма „Хоризонт” на БНР, където тя работи – б.р.) каза, че има страхотен натиск да не отразявам процедурата на избор на Гешев за главен прокурор”, отбеляза Силвия Великова.

Така се стигнало до планьорката в четвъртък (12 септември) от 13:30 ч., когато Николай Кръстев бил представен за и.д. директор на „Хоризонт”. Бил одобрен графикът за сутрешния блок „Преди всички” на следващия ден (който Великова трябвало да води) и за отразяването на събитията през деня (включително протеста срещу Гешев, който Великова трябвало да отрази).

След това обаче Кръстев повикал Великова и „в делови план” ѝ заявил, че протестът, предаването и целия съдебен ресор се прехвърлят на други журналисти, а тя заминава в командировка в Стара Загора. По-късно през деня това дошло и в писмена форма – като заповед.

Какво се е случило междувременно обясни зам.-главният редактор в оставка Даниела Късовска: „В момента, в който свърши планьорката, Николай Кръстев дойде при мен. Бяхме само двамата и каза: „Дай ми графика на водещите на „Преди всички” до края на месеца”. Дадох му графиците, той ги взе и задраска от всички места името на Силвия, каза: „Тя няма да води”. Каза: „Дай ми заповедта за ресорите на репортерите”, задраска името на Силвия от ресор „Правосъдие” и каза: „Тя повече няма да бъде в този ресор”. (…) Взе плануването за деня, задраска Силвия от протеста и каза „Друг ще отрази това събитие”.

„Попитах каква е причината, какви са заплахите, какво знае той повече от мен, за да бъде оправдано това – нямаше отговор. Очевидно е, че ставаше въпрос за натиск”, подчерта Късовска.

Тя потвърди, че по времето на Савов е чувала за натиск от типа „Или Силвия Великова, или радиото”.

Денят след падането от ефир

Силвия Великова подчерта, че е била предупредила, че при опит да бъде свалена от ефир, ще направи случая публичен. Това се оказа и в основната на силната обществена реакция, прераснала в протест пред БНР на следващия ден.

Още вечерта Костов я поканил да присъства на заседание на Управителния съвет по случая. На следващата сутрин УС застанал зад и.д. началника на „Хоризонт”, като ѝ направило впечатление, че разговорът се записва с диктофон.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя категорично отхвърля твърденията, че е единствена в съдебния ресор на „Хоризонт” (още двама репортери следят тази област) и че е призовавала за участие в протести в ефир.

„В някакъв момент аз се почувствах излишна, видях, че те не разбират какво се случва. Казах им „Довиждане!”, разказа Великова. По думите ѝ всичко това се разиграло преди премиерът Бойко Борисов публично да коментира свалянето ѝ от ефир. Въпреки това Светослав Костов вече извън залата, където заседава УС, ѝ казал „Сега вече всички в радиото знаят, че си човека на Бойко Борисов”.

„Не се чувствам „човека на ГЕРБ и Бойко Борисов”. Радвам се, че това се каза (от Борисов), иначе щях да бъда изнудвана от генералния директор”, подчерта Великова.

Тя отбеляза, че Костов два пъти се е поддал на натиск – първо при свалянето ѝ от ефир, а след това и при връщането ѝ. Стигнало се до положение сега Костов да й предлага да влезе в комисията за подбор на новия директор на „Хоризонт”.

Борислава Борисова от екипа на „Преди всички” подчерта, че, след като всичко това се е случило един журналист от националното радио, същото ще се случи и с други.

Защо „Хоризонт” замлъкна

Слизането на Великова от ефир дойде в момент, в който цялата програма на „Хоризонт” беше недостъпна за ефирно слушане в цялата страна. Така предаването „Преди всички”, което тя трябваше да води и което голяма част от колегите ѝ отказаха да водят, се оказа единствено онлайн.

Прокуратурата вече започна разследване на обясненията на ръководството за „профилактика”, която довела до безпрецедентната ситуация. Даниела Късовска разказа, че в късния следобед на 12 септември е получила от техническия координатор Зоя Димитрова съобщението, че „Хоризонт спира поради техническа профилактика”, като то трябвало да се чете и в ефир.

„Аз няколко пъти звънях на „Техническа координация” дали наистина целият „Хоризонт” няма да се случва никъде”, ѝ казала Димитрова. Свързали се и с и.д. директора Николай Кръстев, който също знаел, че ще има прекратяване на програмата. В крайна сметка съобщението било прочетено чак вечерта, макар първоначалните планове били да започне да се оповестява след 18:00 ч.

„Ние сме излъгали нашата аудитория, защото не е имало профилактика”, коментира и Силвия Великова.

Нужни са оставки

„Без оставки, с този генерален директор и този Управителен съвет, не можем да продължим”, подчерта Даниела Късовска, като това е и позицията на редколегията на „Хоризонт”.

Журналистите признаха, че в момента е изключително трудно да се работи в радиото – особено в навечерието на изключително тежките за отразяване местни избори.

„Даваме си сметка какво следва след искането на тази оставка. Вече бяхме пакетирани с различни политически формации. Декларации направиха почти всички политически партии, трудно могат да ни оцветят в един цвят. Сигурно ще си видя разпечатани хонорарите, това е любима тема на всички генерални директори”, коментира Силвия Великова.

Тя припомни, че е поела съдебния ресор не по свое желание през 2004 г., като преди това отразявала президентството (по това време – обитавано от Георги Първанов – б.р.).

Журналистите от „Хоризонт” направиха паралел между кризисните ситуации в БНР през 1996 г. и 2001 г., когато имаше и уволнени журналисти заради сблъсък на радиото с властта. „Времето на първите уволнения на Краси с мобифона сега се повтарят със смартфона”, отбеляза Великова.