За пръв път в своята история програма „Хоризонт” на БНР прекъсна излъчване за пет часа. Журналисти от различни медии протестираха на „Драган Цанков” срещу опита за сваляне от ефир на журналиста Силвия Великова. 

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на програма „Хоризонт" Николай Кръстев подаде оставка след като беше на поста само 24 часа. Според него, това е морален акт и той е длъжен да понесе отговорност за постъпките си, които обясни с липсата на административен опит.

В тридневен срок Съветът за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията и ДАНС трябва да изяснят, защо ефирът на „Хоризонт" в цялата страна замлъкна от 6 до 11 ч.

Главният прокурор разпореди незабавна проверка за причините за спирането на програма Хоризонт тази сутрин. Спирането беше обяснено с профилактика и оповестено късно снощи. 

Проверката на прокуратурата започва, след като справка от ДАНС информира, че така е създадена опасност за застрашаване на националната сигурност предвид статута на БНР като стратегически обект. 

Снимка: btvnovinite.bg

Малко след като радиото все пак поднови излъчване, слушателите на „Хоризонт” чуха песента на братя Аргирови „Силвия”, а отвън още по обяд десетки журналисти от различни медии изразиха недоволството си от свалянето на Великова.

„Не е Силвия Великова, казусът не е репортерите, не е бил никога личен или персонален. Едни пишещи, говорещи или снимащи хора не се събират, не се оплакват, не се жалват, защото са станали накриво, защото някой им е намалил заплатата, тези хора защитават професията”, заявява журналистът Елена Енчева. 

БСП пък направи специална декларация по темата, в което лидерът на „столетницата” Корнелия Нинова сравни управлението с мракобесие и попита премиера Борисов: „Кого ще дискредитирате, на кого ще запушите устата и ще и ще ни подкарате подкарате към следствието?”.

Бойко Борисов в Русе подчерта, че натиск от негова страна няма, а той лично се обадил на Великова и поискал от генералния директор на радиото „да оправи това безобразие”.

„Главанаци Имам чувството, че го правят нарочно. И аз вече не мога да схвана кой”, заяви премиерът. 

„Връщането ми в ефира е след обаждане на премиера Борисов на телефона на генералния директор, тоест - ситуацията изглежда така - неофициално на мен ми се казва, че ме свалят заради номинацията на Иван Гешев от не знам кой, след което мен ме връща на ефир с обаждане на премиера. Всички загубихме от този случай”, обобщи своето виждане за случилото се Силвия Великова.   

Малко след това директорът на хоризонт Николай Кръстев се оттегли заради грешка със смяната на графиците, изтълкувана според него неправилно от Силвия Великова. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше изненада за мен, че поех програма „Хоризонт” вчера, липсата на административен опит в определена степен доведе до такъв тип действия от моя страна”, заяви Кръстев.  

Отговори на въпросите около изненадващата профилактика засега няма. Срокът на проверките в КРС, СЕМ и прокуратурата са няколкодневни.

Снимка: btvnovinite.bg

Управителният съвет на Българското национално радио излезе с позиция, че  в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми, а по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е призовала в предаване слушателите да вземат участие в протест.