Директорът на програма „Хоризонт” на Българското национално радио Николай Кръстев е подал оставка тази сутрин, обяви самият той пред журналисти. Той беше назначен на поста вчера.

Към момента не е ясно дали оставката е била приета.

Според Кръстев всеки трябва да си носи отговорност за действията. "Това е морален акт", каза той.

Днес пред сградата на радиото се проведе безпрецедентен журналистически протест срещу решението на радиото да свали от ефир съдебния журналист Силвия Великова. Участниците в демонстрацията, политици и граждани видяха в решението цензура, докато радиото обяви, че е липсвал плурализъм при отразяването на някои теми.

За първи път в историята си програмата спря излъчване, а институциите започнаха проверки. Малко след като радиото все пак проговори, слушателите на „Хоризонт” чуха песента на братя Аргирови „Силвия”, а отвън още по обяд десетки журналисти изразиха недоволството си от свалянето на Великова.

Не ми е оказван натиск за свалянето на Силвия Великова от ефир, подчерта днес Кръстев.

В крайна сметка Великова беше върната в ефир, докато междувременно „Хоризонт” замлъкна безпрецедентно тази сутрин заради… непланирана техническа профилактика.

Комисията за регулиране на съобщенията обяви, че започва проверка на спирането, със случая се зае и СЕМ.

Не закъсня и прокуратурата: "БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи. Проверката  е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев".

Директорът на радиото ще трябва да дава обяснения пред обвинители.

Премиерът Бойко Борисов коментира в Русе, че случилото се с Великова е „глупост”, като специално се е чул с нея, за да разбере какво се е случило.

„Разпоредих, аз не познавам директора на БНР, никога не съм го виждал, помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите и не се меси. Казах му, че все пак съм и председател на партия, което ме прави шеф на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избори и, ако не оправи това безобразие, днес сутринта няма да дойда в Русе, а ще дойда в парламента и ще поискам групата да му вземе оставката или да му иска оставката”, закани се Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Връщането ми в ефира е след обаждане на премиера Борисов на телефона на генералния директор, тоест - ситуацията изглежда така - неофициално на мен ми се казва, че ме свалят заради номинацията на Иван Гешев от не знам кой, след което мен ме връща на ефир с обаждане на премиера. Всички загубихме от този случай”, обобщи своето виждане за случилото се Силвия Великова.   

Малко след това директорът на хоризонт Николай Кръстев се оттегли заради грешка със смяната на графиците, изтълкувана според него неправилно от Силвия Великова. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше изненада за мен, че поех програма „Хоризонт” вчера, липсата на административен опит в определена степен доведе до такъв тип действия от моя страна”, заяви Кръстев.  

Снимка: btvnovinite.bg

Отговори на въпросите около изненадващата профилактика засега няма. Срокът на проверките в КРС, СЕМ и прокуратурата са няколкодневни.