Десетки журналисти от много български медии се събраха на протест пред сградата на Българското национално радио, след като вчера обществената медия свали от ефир известния съдебен репортер и водещ на сутрешния блок „Преди всички” Силвия Великова.

По-късно шефовете на радиото обърнаха на 180 градуса позицията си и обявиха, че връщат Великова в ефир. Това обаче не спря журналистическия протест, като участниците в него подчертаха, че основното не е защо някой е отстранен или върнат, а защо България остава на 111-то място по свобода на словото.

„Силвия Великова е добре позната на всички, това е човек, който е известен с неудобните си въпроси, с повече от 20 г. опит. Много е любопитно как в обществена медия се посяга ден за ден на човек”, коментира пред камерата на bTV журналистът Емилия Милчева.

Колегата ѝ Стефан Миланов, който също отразява съдебния ресор, допълни: „Въпросът е да ни се покаже, че всичко може, което е истински нетърпимото и обидното”.

От УС на БНР излязоха със становище, според което липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и директорът на „Хоризонт” трябва да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм.

Рокадата с Великова от радиото обясняват и с наложена санкция от СЕМ заради изнесени лични данни на дете в рамките на съдържание, в изготвянето на което е участвала и тя.  И още: „По време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми”.

Снимка: bTV

Днес сутринта „Хоризонт” не излъчваше в ефира. Поради профилактика.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!