Зала за пресконференции… с премахнати микрофони за журналисти – този детайл (направен публичен от сайта на Дарик Радио) от изявлението на избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Министерския съвет в петък стана повод за множество коментари.

„Няма да има въпроси, за да не я поставяме в неудобно положение да отговаря за нещо, което все още не е решено окончателно”, заяви още на място премиерът Бойко Борисов, а по-късно от пресцентъра на МС развиха тезата пред "Свободна Европа" с уточнението, че между екипите на българския министър-председател и на фон дер Лайен имало уговорка срещата с медиите да бъде единствено под формата на изявление. Премахването на микрофоните на репортерите пък се наложило, защото нямало как да се изключат.

В писмо, изпратено до bTV, говорителят на ЕК Мина Андреева потвърди, че в София, а и по време на всички други посещения преди сформирането на новата Европейска комисия се следва формат без въпроси от медиите заради ограничено време и липса на конкретни решения, които да се коментират. Позицията обаче има и интересен детайл по отношение на медийната свобода.

„Ако сте следили нейната (на Урсула фон дер Лайен – б.р.) политическа кариера, то Вие знаете, че тя е много отворена към пресата. Именно в този дух тя и никога не би поискала да се отнеме оборудването, на което журналистите разчитат, за да вършат своята работа”, пише Андреева.

Тя припомня и общата позиция на ЕС по отношение на медийната свобода – че осъжда всяка проява на заплахи, насилие и цензура в целия свят; че правителствата трябва да позволяват на журналистите да работят в безопасност и без страх от цензура и преследване и т.н.

Снимка: Дарик Радио / darikradio.bg

Екзотичното решение на Правителствената пресслужба няма публично известен аналог през последните години, когато в същата зала са сядали редица водещи чуждестранни политици, като това стана повод някои наблюдатели да заговорят за цензура.

Не липсваха и паралели с провелата се дни по-рано „пресконференция” на управляващите от ГЕРБ, които обявиха предизборен съюз със СДС на брифинг в централата си, излъчен във „Фейсбук” и без никакви поканени журналисти.