ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за взаимна подкрепа на изборите тази есен.

Новината беше обявена на необичайна пресконференция без журналисти, предавана на живо във „Фейсбук”. Решението за ново коалиционно споразумение дошло след успеха на евроизборите.

„Дясното управлява по-добре, не трябва да управляваме само България, а и общините”, заяви Румен Христов, председател на СДС.

За споразумението стана ясно от страницата на премиера и лидер на ГЕРБ в социалните мрежи. Без медии.

„Специално за София тези избори ще бъдат много подли, защото БСП обичат да се прилепват към някой кандидат, за който ще говорят, че е техният кандидат, ако е успешен, а ако е неуспешен ще бягат като дявол от тамян”, коментира Бойко Борисов, министър-председател.

Според премиера срещу опонентите в столицата ще се противопостави направеното срещу популизма.

„Спомням си „Граф Игнатиев” и „Любен Каравелов” как дрънчаха трамваите - всичко беше изкривено”, заяви още Борисов.

На подписването Йорданка Фандъкова беше в качеството си на заместник-председател на партията. Неофициално тя е кандидата на партията за пореден мандат.

„Това е сериозно състезание, аз съм спортист, когато взема моето лично решение ще го обявя”, каза Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Днес Мая Манолова не коментира ще се изправи ли срещу Фандъкова.

„Имам много по-сериозно проблеми от това да коментирам изказванията на премиера”, обясни Манолова.

В споразумението между ГЕРБ и СДС е записано и че по места, където двете партии имат отделни кандидатури за кмет – взаимната  подкрепа на втори тур е задължителна.