Социлози от агенция „Галъп интърнешънъл" представиха информация за предстоящите местни избори на територията на Столична община.

Данните са етапни и не служат като прогноза за изборен резултат, подчертаха от агенцията.

Снимка: btvnovinite.bg

В хипотетичен сблъсък на балотаж между Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова - 40% от деклариралите са заявили, че биха подкрепили Фандъкова, а 48% - Манолова. 

Половината от интервюираните твърдят, че са удовлетворени от работата на настоящия кмет на София - Йорданка Фандъкова. 37% заявяват, че не одобряват работата ѝ, а 13% не могат да преценят.

Снимка: btvnovinite.bg

Информацията е изведена след собствен телефонен сондаж сред пълнолетното население на Столичната община.

46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре.

Малко над една трета смятат, че столицата се движи със средни темпове на развитие, сочи още проучването. 

Като най-големи преимущества на София, респондентите в най-сериозен процент намират големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%).

Сред останалите отговори се посочва достъпът до културни събития, инфраструктура и т.н.

Като най-големи проблеми в София, столичани виждат нерешените въпроси в инфраструктурата на града (13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%).

На този етап, без ясни кандидати, е трудно да се обобщят нагласите за първия тур от кметските избори, обобщават от "Галъп интернешънъл". По-надеждно, макар и пак хипотетично, могат да се тестват нагласите за избора за общински съвет, уточняват в сондажа. 

Към месец август, сред изразилите намерение твърдо да гласуват, 24 на сто от потенциалните гласове за общински съвет са за ГЕРБ, а 18% са за БСП. 10% за ДБ, 6% за ВМРО (с коалиционни партньори като НФСБ, например). Марките на формации, които и миналия път вкараха общински съветници, очевидно работят и ДБГ има 3%, СДС има 2%, „Движение 21“ – също 2%, „Глас народен“ и „Атака“ дават резултат от 1%. Същата е величината и при „Воля“, АБВ и „Възраждане“.

Под 1% е декларативната подкрепа за ДПС и др. 3% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. Една пета от онези, които твърдят, че ще гласуват със сигурност, още не са решили за кого.

Данните, разбира се, няма как да са прогноза за изборен резултат, уточняват от Центъра за социологически и политически изследвания. 

Макар да не е ясно дали и как ще могат да участват и в надпревара за общински съвет, личат също имената на кандидата за кмет Борис Бонев, на Десислава Иванчева – хората ги споменават. Личат и отговори от типа „независим кандидат“ и т.н.