„В Европа можем да успеем само ако обединим усилията си“, заяви новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с българския министър-председател Бойко Борисов. 

„Тук съм, за да слушам много внимателно какви са вашите приоритети и очаквания.“, допълни  фон дер Лайен и добави, че придава голямо значение на становищата на страните от Източна Европа.

Снимка: Ладислав Цветков

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна на посещение в България за работна среща с премиера Борисов, на която да обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика.

Визитата е част от консултациите, които фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

Стана ясно, че днес имена на комисари и ресори няма да се чуят. Очаква се да има познати лица от сегашната Еврокомисия - като Мария Габриел, която евентуално да получи ресор дигитална политика.

В новата комисия отново ще бъде и датчанката Маргрете Вестагер, която беше основният кандидат на европейските либерали за поста на Юнкер. И Чехия номинира за втори мандат досегашния еврокомисар по правосъдие Вера Йоурова, която следи отблизо и съдебната реформа у нас. 

Сред издигнатите кандидати е и Франс Тимерманс, който също се състезаваше за поста на Юнкер.

Австрия запазва номинацията на Йоханес Хан, а новият кабинет в Гърция издигна доскорошният говорител на Комисията – Маргаритис Схинас, който освен с компетентност, прави впечатление и с остроумните си коментари, като например цитира песента на АББА „Победителят взима всичко" след танците на Тереза Мей, които бяха под звуците на друг хит  „Танцуващата кралица".

 

Снимка: Ладислав Цветков

„Ако искаме да изградим бъдещето си, изключително важно е да се инвестира в цифровизация и образование. Младите хора изграждат нашето бъдеще”, заяви .Урсула фон дер Лайен. 

„България е много важен член на Европейския съюз. Лично Ви благодаря за подкрепата, която ми дадохте“, каза новоиизбрания председател на ЕК, обръщайки се към премиера Борисов, който я представи като изключителен професионалист и майка. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Трябва да обменяме становища и да си говорим, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства: демографските проблеми, киберсигурността, промяната на климата, миграцията и др“, посочи фон дер Лайен. 

„Ние сме на 100% зад България“, подчерта тя и заяви, че в България вижда големи инвестиции в университети, училища, високи заплати за учителите. 

„Виждам колко висок икономически растеж имате – най-високият, който някога сте имали. Това ми направи прекрасно впечатление“, заяви още фон дер Лайен. 

„Виждаме държава, готова за бъдещето, инвестициите, младите хора, иновациите и научно-изследователската дейност, важно е Европа да дава възможности на младите”, добави фон дер Лайен. 

Необходимо е познанието да работи за икономическото развитие, но и да се отговори на потребностите на обществото, каза още председателят на ЕК. 

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че не случайно Берлинският процес беше даден на България. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Надявам се догодина в София пак да се видим. Това са резултати от лидерството на всички нива на българите, които участват във всеки един процес. Хубаво е, че си схванала това, което е приоритет на нашето правителство – не само дигитализацията, тя е важна, но са важни и хората", обърна се Борисов към новия председател на ЕК. 

„Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Много хора от Балканите искат да работят на запад. Западът е длъжен да инвестира много пари, за да повишим конкурентоспособността и квалификацията на хората от Балканите”, обясни още Борисов. 

„Когато подреждаш дирекциите, не бива да се спекулира с ресори, с какво сме се договорили и какво искаме”, заяви българският премиер. Той коментира, че трябва да се инвестират много средства във високите технологии.

От 1 ноември новата Европейската комисия в пълен състав трябва да започне работа.