Кандидатите за президент и за парламент – вече с номера в бюлетината. Дублират се само на участниците в двата вота. Кандидатите за 14 ноември получиха своите места в бюлетината.

До необичайния за страната ни вот „2 в 1“ остават 32 дни. За първи път с машини ще избираме едновременно държавен глава и народно събрание.

За да избегне хаос, Централната избирателна комисия даде еднакви номера на партиите с кандидати за двата вота, а тези само за парламент - получиха индивидуални номера. 

Кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова са с №6. 

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева – с №15, Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе – с №19, а двойката на ДПС Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова – с номер №17.

Снимка: btvnovinite.bg

В бюлетината за парламентарния вот се вижда, че коалицията ГЕРБ-СДС е под №32, „БСП за България“ – №33, „Продължаваме промяната“ ще се явят с №25, „Демократична България“ – с №30, „Има такъв народ“ – с №24, а ДПС – със 17.

Снимка: btvnovinite.bg

По традиция получаването на номер в бюлетината провокира политиците да търсят скрита символика. 

Хронология на жребия: 

Първо беше изтеглен жребият за бюлетината с кандидатите за президент, а след това и за народни представители. „Изборното тото“ за президент е определящо, защото вотът за държавен глава е редовен. 

Снимка: btvnovinite.bg

Важно е отново да се отбележи, че партиите, регистрирали и кандидат за държавен глава, и депутатска листа се явяват под един и същ номер - този, определен от жребия за президентската бюлетина. 

Снимка: btvnovinite.bg

Повечето политици коментираха, че не числата са важни, а посланията в предстоящата кампания. 

Символиката зад числата: 

Жребият беше коментиран и от Инициативния комитет на действащия държавен глава Румен Радев и от действащия вицепрезидент Илияна Йотова. Според Цветеслава Гълъбова шестицата символизира надеждност, а според Йотова – това е числото на отличниците.

За да подкрепят професор Анастас Герджиков в тегленето на жребия дойдоха представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където кандидатът за президент е ректор. Според тях най-важното е процедурата да е спазена.

Снимка: btvnovinite.bg

От „Правосъдие за всеки“, подкрепящи Лозан Панов, повториха посланията си: „ Справедливост в българското общество. Без справедливост – държава няма.

ГЕРБ обясниха, че тръгват към парламентарните избори с идея за коалиционно управление. Росен Желязков уточни, че то ще бъде гарант за стабилното управление.

Снимка: btvnovinite.bg

БСП разчитат на ръст, според проучванията. „Ние ще направим всичко възможно, за да сме първа сила, защото ГЕРБ са нашия основен опонент“, заяви Христо Проданов.

Продължаваме промяната заявиха желание да са първи. „Повече справедливост, по-малко корупция и с по-високи доходи", допълни Николай Минчев. 

В социалните мрежи лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов заяви, че ще участва в управленска коалиция, която приеме задължителното електронно дистанционно гласуване, най-вече заради българите зад граница.

От Демократична България нямат коментар за жребия. Изправи се БГ! Ние идваме ще се бори да бъде омбудсман в парламента. От ДПС смятат, че номерът в бюлетината ще носи успех и на партията, и на хората. 

Снимка: btvnovinite.bg

От ВМРО ще се борят да се върнат в парламента. „Имаме претенции да сме представители на български патриоти, които не искат да зависят от чужди държави“, обясни Юлиан Ангелов.

Най-добре прие номера си певицата Луна. Тя обясни, че е безкрайно щастлива и вече има изготвен управленски план в 10 точки. Първи в бюлетината за президент пък ще бъде емблематичният за всички протести Йоло Денев

И след като числата за явяване на вота вече са определени може да започне и предизборната кампания. По хронограмата на ЦИК това трябва да стане на 15 октомври.