Централната избирателна комисия определи чрез жребий номерата в бюлетините за гласуване за президент и вицепрезидент и за народни представители на предстоящите избори на 14 ноември.

Настоящият държавен глава ще се включи в кандидатпрезидентската битка под номер 6 в бюлетината. Проф. Анастас Герджиков е под номер 15, а Лозан Панов - под номер 19. Жребият определи номер 15 за кандидата на ДПС Мустафа Карадайъ, а певицата Луна ще разчита да получи гласовете на избирателите под номер 16. Първи в листата е издигнатия от инициативен комитет Йоло Денев.

На парламентарните избори коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде под номер 32, БСП - под номер 33, а ДПС - 17. "Има такъв народ" застава под номер 24 в бюлетината, новата партия на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" - под номер 25, "Демократична България" - под номер 30, а "Изправи се БГ! Ние идваме!" - под номер 31.

Първите реакции на политическите партии, коалиции и инициативни комитети не закъсняха.

"С номер 32 ГЕРБ тръгва към изборите с надежда, оптимизъм и отговорност, че българите в тези моменти на напрежение са разбрали кои партии са устойчиви и кои сеят популизъм и се опитваха да внушават, че разрухата е промяна", заяви Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

"33 се помни лесно. Социолозите ни дават ръст и ние ще направим всичко възможно да сме първа сила, защото ГЕРБ са нашият опонент и се готвим със законодателни промени за овладяване на кризата", каза Христо Проданов от БСП.

"Следващият парламент ще има нужда от биткаджии, опитът да се реставрира статуквото е очевиден. Не правим компромис с искането за промяна и ние трябва да сме в следващия парламент", обяви Мая Манолова от ИБГНИ.

"С повече справедливост с по-малко корупция и без хора под прага на бедността - поставяме си първо място като заявка", заяви Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

Има такъв народ получават номер 24.

"Хората трябва да знаят, че ние сме единствените, които не ги излъгахме и останахме принципни докрай. Смятаме това да продължи", каза Виктория Велева, ИТН.

ДПС получи номер 17 в жребия за президент и парламент.

"17 винаги е носило успех на ДПС и за хората." коментираха от движението.

ВМРО получи номер 21.

"Имаме претенции да сме представители на български патриоти, които не искат да зависят от чужди държави", каза Юлиян Ангелов от ВМРО. 

За "Възраждане" жребият определи 5, а за "Атака" - номер11.

Най-щастлива от късмета си остана певицата Луна. Първи в бюлетината пък ще бъде емблематичният за протестите Йоло Денев.

"Шести номер в бюлетината за Радев, 15 за ГЕРБ - 1 и 5 е 6, а БСП е 33. Много шестици се събраха. 19 е числото на духовното събуждане. Посланието ни е за справедливост, независимо и действащо правосъдие", каза Велислав Величков от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов.

Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната и се запазва същият.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!