Лидерът на „Има такъв народ“ с коментар във „Фейсбук“ за преброяването, „мъртвите души“ в избирателните списъци и гласуването в чужбина. Той обяви и при какви условия ИТН ще влезе в управленска коалиция - ако се приеме за основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване.

По думите му междинните резултати от Националното преброяване са изключително тревожни.

„Това означава, че за 10 години България се е „стопила” с близо 700 хиляди души! Това пък означава, че всяка година България се “стопява” с един град като Велико Търново! Истината е, че през тези 10 години отрицателният естествен прираст и външната миграция са добили застрашителни размери за нас, като нация. А това е ужасно“, пише Трифонов.

И продължава: „На мен ми боде очите. Значи, цялото население на България към днешна дата е около 6,7 млн. А тези дни ЦИК обяви, че за изборите на 14 ноември с право на глас са 6 708 189 български граждани. Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? Явно, без да знаем, избирателни права са добили и всички над 1 милион непълнолетни българи у нас - децата в училище, децата в яслите и детските градини, бебетата вкъщи. Даже и чуждите граждани са добили избирателни права“.

Според него големият брой гласоподаватели се дължи на неактуализираните от години избирателни списъци и на наличието на т.нар. „мъртви души” в тях. 

„Със сигурност обаче огромната част от т.нар. “мъртви души” са си съвсем реални хора. Това са българи, които от години живеят и работят в чужбина - дали в Испания, дали в Германия, дали в Турция, дали в САЩ, но имат постоянен адрес в България и фигурират в избирателните списъци в страната. Със сигурност българите с избирателни права в чужбина са над 1 милион. Но години наред българските политици правеха всичко възможно да ограничат гласуването на тези наши сънародници зад граница“, коментира лидерът на ИТН. 

Той посочва още, че невъзможно е над 1 милион българи в чужбина да упражнят конституционното си право на глас в 400, в 700 или в 800 секции зад граница. 

„Въобще, на всеки български гражданин трябва да му бъде осигурена възможността да гласува. Само така ще имаме по-честни избори с обективна избирателна активност и избори с по-голяма представителност. Затова, отсега да е ясно - „Има такъв народ” може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване“, заявява Трифонов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!