Край на Националното преброяване, то приключи на 10 октомври в 20 ч. Преброените до момента са 5 658 000 българи като от тях 2,4 млн. са попълнили анкетните си карти електронно.

По данни на НСИ все още има населени места в страната, където населението не е на 100% преброено.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-много са преброените в Кюстендил – 97%. Следват Русе, Монтана и Перник. Челната позиция за най-малък процент преброено население е за столицата – 72%. 

Преброителят Деница Цанкова е посетила 160 адреса, 20 от тях са офис сгради. Екипът ни я среща малко преди да отчете и последните 6 адреса в списъка ѝ. Споделя, че работи от 17 до 20:30 ч. през уикендите. По думите ѝ за колебаещите да се преброят, домоуправителите са се оказали добри медиатори и са ги убедили.

„Заради опасенията от коронавируса – не достигнаха преброителите и повечето се отказаха в последния момент. Следователно нямаше кой да ги замести. Това означава, че част от участъците дори не са били посетени от преброител, защото нямаше как“, обясни председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Другата седмица от Института започват да набавят необходимата информация за непреброените лица. Това ще става чрез различни институции. Пропуски обаче ще има – основно по въпросите за „здраве“, „етническа група“, „вероизповедание“.

Тези, които са отказали да се преброят ще получат глоба в размер на 160 лв.