Жегата се усеща особено болезнено в градовете. През следващите дни обаче няма шанс температурите да се понижат.

34 градуса в 19 часа – това е температурата на въздуха, който дишат хората излезли на разходка по бул. „Витоша“ в столицата. Те само се разхождат и пак им е горещо, а на тези високи температури има хора, които са принудени да работят.

На небивала жега са подложени строителните работници, пекарите, дюнерджиите и доставчиците на храна. На всички тях им е още по-трудно заради физическите усилия, които полагат в жегите.

Момчетата, които доставят храна например трябва да работят по обед, когато става горещо, а и бързат, за да пристигне поръчаната храна навреме.

„Хидратация, хубаво е да си носи човек нещо на главата – като цяло това е бих казал. Задължително трябва да умееш да намираш сянката – това също е добро умение“, обяснява Явор.

Явор Русчев има поръчка от центъра на столицата за квартал „Банишора“. Трябва кара колелото пет-шест километра под обедните слънчеви лъчи, при нагорещен асфалт до 45-46 градуса. Пече му отгоре, пече му отдолу, но той трябва да върти педалите и в движение да пие вода, за да се разхлади.

 

„Хубаво е да знаеш къде има чешмички, да допълваш със студена вода, както и да я задържиш хладна в тия жеги“, отбелязва още Явор.

Повечето доставчици на храна са млади хора и благодарение на работата си са станали издръжливи на физически натоварвания. Лекари обаче предупреждават, че проблем е „прекалено силното усещане за топлина, за жега, за изтощение, както и почервеняването на кожата, гаденето и повръщането – са сигнал за проблем“.

„През изминалите дни имахме топъл въздух от североизток, сега той ще е от юг и така ще се получи затопляне на затоплянето“, обяснява климатологът професор Георги Рачев и допълва, че вероятно към 22-23 юли ще усетим едно понижение на температурите с 3-5 градуса.

В топлото време търсете сенките и внимавайте с работата на открито, съветват още веднъж лекарите.