Дирекция „Миграция“ на бул. „Мария Луиза“ 48 е единственото място в столицата за лични документи на чуждестранни граждани. Но и място за обслужване на българските граждани. Струпването на хора води до огромни опашки.

Защо български и чуждестранни граждани чакат с часове, за да подадат документите си?

Д-р Елена Мустакова и съпругът ѝ Ърл Пасарт пристигат от Америка преди три години. По закон – той пет години трябва да подава заявление за паспорт.

„Ситуацията се влошава с всяка една година. Основният проблем тук е системата, която кара хората да взимат листче, да излизат и да чакат отново“, обясни за bTV Ърм Пасарт.

В подобна ситуация е и бъдещата майка Алехандра Гонсалес от Венецуела.

„Преди не беше тази система. Само опашка имаше, но когато идват бременни жени или възрастни хора трябва да чакат с часове“, каза още Алехандра.

От "Законна миграция и българско гражданство" казват, че опашките са заради Шенгенските мерки.

„Естествено, че ако се получи струпване, ние имаме определен капацитет. Вчера специално е имало срив в системата, първо към девет сутринта, след това към 14:00 ч“, обясни комисар Тодор Драганов.

За проблема в системата потвърди днес и вътрешният министър Калин Стоянов.

„Във вчерашния ден имаше едно забавяне със системата, но той е отстранен. В момента вече всичко работи както трябва“, поясни Калин Стоянов.