Увеличение на досъдебните производства за наркотици и нелегална миграция. Това показват официалните данни на Специализираното междуведомствено звено между Прокуратурата и МВР.

През май са проведени 580 специализирани операции срещу незаконната миграция и над  560 – срещу престъпления, свързани с наркотици. При тях са образувани досъдебни производства, извършени са и арести.

През миналия месец делата, свързани с трафик на мигранти, са 200, което е с около 50 повече в сравнение с миналия месец. Увеличение има и при делата за наркотици.

През май те са малко над 940, а през април - 771.

 

Ямболското село Чарган е по трасето на мигрантите от границата към магистрала "Тракия". Местните са подавали десетки сигнали за нелегални групи, а шофьорите често ги виждат по пътя.

„Движат се в групички от 4-5 души. Като видят кола и влизат в нивата“, каза Русалин Радев, таксиметров шофьор.

Кметът на селото твърди, че в сравнение с миналата година тази е спокойна.

„Миналата година имаше доста, криеха се в изоставената сграда. Като цяло тези, които са били тук, не са агресивни“, обясни Стоимен Петров, кмет на село Чарган.

На този фон днес от Прокуратурата в Пловдив съобщиха, че са разбили престъпна група от седем души, които са превозвали мигранти от границата ни с Турция към Сърбия. Сред задържаните има и жена. Превозвани са 11 афганистански граждани. Те са заплатили по три хиляди евро, за да бъде извършен транспорта.

На задържаните са повдигнати обвинения. Според вътрешния министър Калин Стоянов няма място за притеснения, въпреки отчетения през май ръст на досъдебните производства за нелегална миграция.

„От началото на годината до днес имаме 73% спад на нелегалната миграция сравнено със същия период на миналата година за момента границите се охраняват по начина, по който трябва. И това ще е основен момент да бъдем приети и по сухопътен Шенген“, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Най-много са задържаните за престъпления, свързани с нелегалната миграция, в София, Бургас и Хасково.