Започна издаването на новите лични карти с биометрични данни. Те са с по-сериозна защита, а хората, които се възползваха от експресна поръчка, вече получиха и новите си документи за самоличност.

От сутринта пред гишето за нови документи е и 18-годишната Десислава. „Знам, че ще имат пръстови отпечатъци, ще се излиза в чужбина по-лесно с новата лична карта“, обяснява момичето.  

В Ямбол опашката върви бавно. Причината – документи се подават само на едно гише.

В София желаещи да подновят документите си също има. Точно в 12:30 часа беше готова и първата нова лична карта. Собственикът ѝ – вътрешният министър Калин Стоянов.

„Новите лични документи съдържат много и по-сериозни защити. За първи път има и биометрични данни – пръстови отпечатъци и от двете ръце. С новата лична карта след време ще има възможност за така наречената електронна идентификация“, поясни Стоянов.

„Надяваме се до края на годината да е разработена и внедрена. Тази електронна идентичност ще може да се въвежда с тези карти, които се изкарват сега“, твърди Стоян Стефанов, директор на дирекция „Български документи за самоличност“.

Смяната на личната карта не е задължителна.  Всеки ще може да използва стария си документ за самоличност до изтичането на неговата валидност. Вече обаче няма да има безсрочни лични карти. Така хората над 70-годишна възраст ще трябва да избират между две опции.

„Дали новата му лична карта да бъде със срок за валидност 10 или 30 години“, поясни Калин Стоянов.

До края на годината цените се запазват без промяна. От догодина обаче влизат в сила по-високите тарифи за издаване на документи.