Вдигат цените за издаване на лични документи у нас от догодина. Личните карти ще са с от 12 до 28 лева по-скъпи. Така обикновената поръчка за 30 дни ще струва 30 лева.   

Ако повторно трябва да издадете документ на дете между 14 до 16 години – цената се вдига от 13 на 21 лева. 

Отпада и безсрочната лична карта. Така българите между 58 и 70-годишна възраст ще издават документа си за 10 години. Валидността след 70-годишна възраст ще е 30 години. 

Промените създадоха и проблем.

Ако искате да извадите лична карта експресно, независимо къде сте в страната, ще се наложи да вземете документа само от София.

Изгубил личната си карта, срещаме Димитър Митрев пред паспортното в Хасково. Трябва му спешно и е готов да плати експресна.

И докато сега може да я получи в Хасково, то след промените ще трябва да отиде до София.

Колко ще струва издаването на документа от гледна точка на време и пари?

Пътят с кола от Хасково до София и обратно е 4 часа и половина. По груби сметки горивото е 100 лева. Автобусът е 30 лева в посока. Сметката – 60 лева за билети и над 6 часа път.

Добавяме и таксата за експресно издаване на лична карта – 90 лева. Услугата става два пъти по-скъпа. Затова експерти определят проекта като крайно неудобен.

„Аз бих насърчила МВР да преосмисли това решение, то просто няма да работи за гражданите. Идеята на тия услуги е да са достъпни за хората. Има възрастни хора, хора, които нямат лични автомобили. Нямат финансовата възможност“, посочи Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

От МВР уточниха, че получаването на експресните документи ще се осъществява само в определели структури на МВР в София.

Създаването на единен център за персонализация на лични документи е европейска практика. Попитахме и министър Калин Стоянов няма ли така да се обезсмисли експресната услуга.

„Аз съм разпоредил на структурите към министерството, отговорни по този въпрос и чакам техните становища. Ако се наложи, може нещо да се промени“, обясни той.

От МВР уточняват, че централизацията се прави за повече „надеждност и сигурност“ при издаването на документите.