Трансплантации на българи навсякъде по света - това планира да финансира държавата, ако у нас те не могат да бъдат извършени.

В момента операциите се финансират само, ако се правят в европейските страни и в такива, с които имаме договор.

Снимка: bTV

Предложението е това ограничение да отпадне. Поправките засягат и лекарства за деца, които касата не поема. Облекчава се редът за тяхната доставка и плащане към болниците.

Това беше сред исканията на протестиращите родители на деца с онкохематолични заболявания.

Снимка: bTV

31-годишната Магдалена чака с надежда за трансплантация на бял дроб. Диша благодарение на апарат.

„Ден без антибиотик нямам - или в болницата, или вкъщи си ги закупувам и така чакам трансплантация на бял дроб", споделя Магдалена.

С промените здравното министерство разширява възможностите за трансплантации. Ще се финансират операции във всички страни по света, ако у нас те не могат да се направят. Извън ЕС трансплантация на бял дроб например се прави в САЩ, Турция и Индия. Навсякъде обаче има дефицит на органи.

"Надежда е, но къде ще ги търсим, коя ще е клиниката, за обикновения човек, като не познава местата", коментира още Магдалена.

След протестите на родители на деца с онкохематологични заболявания облекчават процедурата, по която на болниците се плащат лекарства извън списъка на касата. Човек от лечебното заведение ще може вместо родителите да подава документите  затова.

"Второто нещо, което е много важно – дава се възможност в болницата да има запас от лекарства, така че при новодиагностицирано дете лечението да започне веднага", обясни Маргарита Борисова, Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания”.

Отпада декларирането на дарителска сметка, когато се кандидатства за финансиране от касата. Така сумата ще се поема от касата без значение дали има, или не дарени пари.